Dure dollar remt bij Océ omzetgroei

Kopieerapparaten-fabrikant Océ heeft in het eerste kwartaal van 1999 last gehad van de steeds hogere dollarkoers. De dure dollar remde de omzetgroei waardoor deze slechts één procent hoger uitkwam.

Dat maakte het bedrijf gistermiddag nabeurs bekend in de algemene aandeelhoudersvergadering.

De nettowinst van het Venlose kopieerconcern steeg met twaalf procent tot 28,2 miljoen euro (62,1 miljoen gulden) ten opzichte van het eerste kwartaal van 1998, dat bij Océ van december tot maart loopt.

Océ is relatief gevoelig voor fluctuaties in de dollarskoers omdat het concern bijna de helft van haar omzet (47 procent) in de Verenigde Staten behaalt. Océ heeft in de VS enkele productiebedrijven waardoor het wisselkoersrisico voor een gedeelte wordt gecompenseerd. ,,Wij hebben ons ingedekt tegen dergelijke koersschommelingen'', aldus een woordvoerder.

Vooral de sector Wide format printing systems (grote printers) had te lijden onder de hoge dollarkoers. De omzet van deze divisie daalde met vijf procent tot 170 miljoen euro (374 miljoen gulden). De omzetdaling werd niet alleen veroorzaakt door de lage koers van de euro, maar ook door een tegenvallende verkoop van copiers en materialen terwijl de service-afdeling van deze divisie even snel groeide als het gehele concern.

Océ verwacht veel van de nieuwe grote printer, de Océ 9600, waarvan de verkoop binnenkort zal beginnen. Het bedrijf denkt dat het apparaat in de tweede helft van dit jaar winstgevend zal zijn. De Océ-woordvoerder: ,,Dat kan zo snel omdat wij de ontwikkelingskosten al sinds jaar en dag niet ten laste brengen van de diverse productieafdelingen. Deze kosten komen voor rekening van onderzoek en ontwikkeling.''

De tegenvallende resultaten bij de sector Wide format printing werden goedgemaakt door een boven verwachting presterende tak Production printing systems die zes procent meer omzet behaalde. Vooral de verkoop van en de service op digitale kopieerapparaten was boven de verwachting.

Hoewel de omzet van de grootste Océ-afdeling Document Printing Systems (ondermeer kopieerapparaten voor documenten) met twee procent groeide, was ook hier de hoge dollarkoers voelbaar, gezien de volume-omzetstijging van vijf procent. De winst per aandeel steeg evenredig met de totale nettowinst tot 33 eurocent. De Amsterdamse beurs reageerde vanmorgen enthousiast op de cijfers van Océ. De koers van het AEX-fonds steeg na de opening met ruim vier procent tot 25,25 euro.

Ondanks de hinder die Océ ondervond van de hoge dollarkoers voldeed het eerste kwartaal van Océ aan de verwachtingen van de raad van bestuur. Het bedrijf ziet dan ook geen aanleiding de prognose voor geheel '99 bij te stellen.