Coach Schapers vreest duel met Ecuador

Het Nederlandse tennisteam moet zijn plaats in de wereldgroep zien te behouden in een promotie/degradatiewedstrijd tegen Ecuador. Het duel wordt van 24 tot 26 september gespeeld in Ecuador. De ploeg van bondscoach Michiel Schapers werd veroordeeld tot deze wedstrijd na de 4-1 nederlaag tegen Frankrijk. Ecuador versloeg in de Amerikaanse zone Argentinë met 4-1 mede door twee overwinningen van kopman Nicolas Lapentti.

Captain Schapers was niet blij met de koppeling aan de Zuid-Amerikanen. ,,Dit is een vervelende loting. Ik zie de wedstrijd met grote zorgen tegemoet. Ik denk dat we de steun van het hele team nodig zullen hebben om dit tot een goed einde te brengen.'' Ook vorig jaar speelden beide landen tegen elkaar met als inzet een plaats in de wereldgroep. Toen won Nederland in Eindhoven met 5-0. ,,Dat is een voordeel, we kennen daardoor de spelers wat beter.''

Vertrouwen put de bondscoach daar allerminst uit. ,,Dat was op een snelle indoorbaan. Daarbij is het onzeker onder welke omstandigheden je daar gaat spelen. Waarschijnlijk kiezen ze voor een hardcourt- of gravelbaan. Maar ook het reizen, de weersomstandigheden en het publiek zijn factoren van belang.'' Ecuador moet volgens de reglementen binnen drie weken bekend maken in welke stad wordt gespeeld en op welke ondergrond.

Schapers vreest vooral Lapentti, een speler die eerder dit jaar bij de Australian Open de halve eindstrijd haalde. ,,Hij is een tennisser die in goede vorm een wedstrijd kan beslissen.'' Het overkwam Nederland vorig weekeinde in Nîmes, waar Cédric Pioline in supervorm drie partijen (inclusief dubbel) won. ,,Door de omstandigheden in dergelijke landen had ik vooraf gezegd dat ik niet naar Chili of Ecuador wilde. In dat opzicht is dit een slechte loting.'' De andere wedstrijden zijn Roemenië-Duitsland, Oezbekistan-Tsjechië, Groot-Brittannië-Zuid-Afrika, Italië-Finland, Nieuw Zeeland-Spanje, Oostenrijk-Zweden en Zimbabwe-Chili.

Na zijn pijnlijke nederlaag in de beslissende Davis-Cuppartij tegen Pioline heeft Richard Krajicek zich hervonden in Hongkong. De 27-jarige Hagenaar bereikte de kwartfinales door een zwaarbevochten overwinning op Kenneth Carlsen. De Deense tennisser kwam in twee tiebreaks (10-8 en 7-2) net iets te kort tegen de Nederlander. In de kwartfinales speelt Krajicek tegen de Duitser Hendrik Dreekmann, die de als achtste geplaatste Amerikaan Michael Chang eruit sloeg: 3-6, 7-5 en 6-4. Dreekmann is een van de vier Duitsers bij de laatste acht. In Chennai plaatsten Peter Wessels en John van Lottum zich voor de kwartfinales. Wessels versloeg de Armeniër Sargsian, 7-6 (7-5), 6-7 (6-8) en 6-4. Van Lottum moest tegen de Amerikaan Jonathan Stark tot op de bodem in twee tie-breaks, die hij met 14-12 en 8-6 won. De tweede set had Van Lottum laten lopen met 6-0.