Anne Tyler

Zijn bejaarde klanten beschouwen Barnaby Gaitlin als een man die je kunt vertrouwen. Barnaby zelf zal echter de eerste zijn om dat tegen te spreken. De held van Anne Tylers A Patchwork Planet is namelijk het zwarte schaap van de rijke, deftige Gaitlin-familie, die ooit haar fortuin vergaarde met de uitvinding van een paspop en zich sindsdien uitsluitend bezig houdt met de naar de familie vernoemde liefdadige instelling. Barnaby blijft echter, tot diepe teleurstelling van zijn familieleden, volharden in zijn ongeschoolde baantje bij Rent-A-Back, een bedrijf dat klusjes opknapt voor bejaarden, zoals tuinstoelen verplaatsen of de kerstboom optuigen. Voor zijn familie is het slechts de logische consequentie van een jeugd als inbreker met voyeuristische neigingen, een verblijf in een instituut en een nooit afgemaakte studie. Vlak voor zijn dertigste verjaardag heeft Barnaby een vervreemde ex-vrouw en een dochtertje dat hij te weinig ziet, een gehuurde kelderwoning zonder douche, en niemand om Oudejaarsavond mee door te brengen. Dan raakt hij gefascineerd door een in-keurige vrouw die hij betrapt op een goede daad: `Oh, what makes some people more virtuous than others? Is it something they know from birth? Don't they ever feel that zingy, thrilling urge to smash the world to bits?' Barnaby klampt zich aan haar vast in de hoop dat ze zijn leven zal veranderen, maar dat gebeurt op een heel andere manier dan hij in gedachten had.

In de biografische informatie voorin het boek staat vermeld dat Tyler is uitgeroepen tot `greatest living novelist writing in English' door Roddy Doyle en Nick Hornby. Inderdaad is Tylers affiniteit met deze schrijvers opvallend, in haar `warm-menselijke' toon, ironie en aandacht voor alledaagse beslommeringen. En in haar veertiende roman is Tyler subtieler, intelligenter en stilistisch beter op alle fronten.

Anne Tyler: A Patchwork Planet. Vintage, 288 blz. ƒ24,20