Winkels

Pilat&Pilat

In Loods 6 op de KNSM-laan in Amsterdam staan op stoeptegels sobere, moderne designmeubels van o.a. Gerard van den Berg en Jan des Bouvrie tentoongesteld. Het nieuwe pand waar meubelwinkel Pilat&Pilat zijn intrek heeft genomen, kent meerdere grote en kleine ruimtes waar de meubels ruim staan opgesteld. Behalve modern deisgn zijn er ook antieke kasten (ƒ2950) te koop en klassiekers als de Martin Visser, die hier in een donkerblauwe versie te zien is. Daarnaast wordt een nieuwe eigen collectie meubelen gepresenteerd: de Pilat&Pilat Famylje collectie. Basis voor deze collectie is een houten tafel, genaamd `Durk' waarvan het tafelblad bestaat uit dikke massieve blokken. Lampen worden er ook verkocht, zoals de `10-spriet', een staande lamp met tien metalen buisjes die schuin vooroverbuigen, waar matglazen lampjes op rusten (ƒ2445).

*Pilat&Pilat Interieurmakers, KNSM-laan 19, Amsterdam. Di t/m vr 10-18u, za 10-17u, zo 13-17u, ma op afspraak. Tel 020-4193670.

Gall & Gall Exclusief

De grootste Nederlandse slijtersketen gaat verder op de exclusieve tour. Na Amsterdam is er nu ook in Maastricht een Gall & Gall Exclusief. De winkel onderscheidt zich door een zeer ruim, luxueus assortiment: een fles Cognac van ƒ1200, Grand Cru's en onbekende wodka's. Naast de overbekende namen uit de Bordeaux zijn er ook de betere wijnen van Chili, Argentinië, Australië, Italië en Spanje te vinden. Een `alledaags' wijntje van acht gulden is eveneens zo te kopen. Ook veel sterke drank in de winkel die 120 m² meet. Naast vele soorten jenevers zijn er relatief onbekende drankjes uit Brazilië en oude rums te vinden. Enkele keren per maand kunnen bezoekers tegen betaling een proeverij bezoeken waar een deel van het assortiment wordt toegelicht door een expert.

*Gall & Gall Exclusief, Scharnerweg 112b, Maastricht. Za en ma 9-18u, di t/m do 9-20u, vr 9-21u. Tel 043-3520120.

Drukkery

Aan de grote leestafel van de Drukkery zou je uren kunnen zitten. Niet alleen met koffie, kranten en tijdschriften, maar vooral met de boeken die een paar meter verder staan. `Winkel in woord, beeld en geluid', zo noemt de Drukkery zichzelf. Het pand aan de Markt in Middelburg huisvest verschillende bedrijven waar boeken, tijdschriften, videobanden, cd's, cd-roms, kantoorbenodigdheden en kaarten worden verkocht. Voor de inwendige mens is er de brasserie met niet alleen koffie en broodjes, maar ook pastagerechten, tapas of tempoera. In de winkel staan oude persen waar vrijwilligers demonstraties geven. En zelfs het servies, bestek en de lampen zijn te koop. Mocht u snel een boekenkast nodig hebben, dan zijn ze bereid de kast ter plekke uit te ruimen en te verkopen. Maar een nieuwe bestellen kan natuurlijk ook.

*De Drukkery, Markt 51, Middelburg. Ma 11-18u, di, wo en vr 9-18u, do 9-21u en za 9-17u. Tel 0118-886886 E-mail drvkkery@de drvkkery.nl (www.de-drvkkery.nl)

Hollywood Factory

De videotheek van de toekomst, zo is de Hollywood Factory het best te omschrijven. Het pand van 1000 m² is vooral gevuld met een ruime keuze aan huurfilms, maar daarmee onderscheidt de winkel zich niet. Dat doet het wel met het grote aanbod aan overige multimedia. Er zijn films op DVD, het videoformaat van de toekomst. Gamers kunnen spelletjes voor Playstation of Nintendo huren of kopen. Ook de aloude muziek-cd's zijn in de grote winkel te vinden. Filmfans, en dan vooral van Disney, kunnen er ook terecht voor de vele merchandise. Poppen, petjes, lunchboxen en theepotten van Mickey, Poohbear of Goofy liggen over de hele winkel verspreid. Aan een wand hangen door Hollywoodsterren gesigneerde filmposters. Zowel van Bruce Willis als de minder bekende en niet voor de jeugd geschikte Debby uit de `Debby does Dallas'-film.

*Hollywood Factory, Rhynspoor 275, Capelle aan den IJssel. Dag 12-24u. Tel: 010-2350444.

Uitvaartwinkel

De Passage is te omschrijven als een combinatie van uitvaartbedrijf, winkel, galerie en informatie- en documentatiecentrum. De rouwkaarten in De Passage zijn illustratief voor de toon van deze winkel in Amsterdam. Geen overvloed aan zwarte rouwranden maar haast fleurige kaarten. Ongeveer elke twee maanden organiseert de winkel een expositie van uitvaartartikelen of uitvaartkunst. Tot en met 25 april is `Kinderen en de dood' te zien, een expositie van uitvaartartikelen die speciaal voor kinderen zijn ontworpen. Het behelst o.m. lijkkisten, babymandjes en lijkwades van 27 verschillende kunstenaars. Het vaste assortiment van de winkel kent (al dan niet alledaagse) baarkleden, gedenkbeelden, huisaltaren en doodshemden. De winkel kan eveneens de uitvaart op maat verzorgen en verzorgt onder meer asverstrooiingen per vliegtuig of luchtballon en video-opname's van de uitvaart.

*De Passage, Nieuwe Herengracht 135, Amsterdam. Do t/m zo 13-17u en op afspraak. In apr ook op wo open. Tel 020-6226294.

MammaRò

De landelijke stijl die kenmerkend is voor de Italiaanse firma MammaRò, die alles voor de gedekte tafel verkoopt, is terug te vinden in de inrichting van de pas geopende winkel `La bottega di MammaRò' in Delft. In houten kasten staan het aardewerk serviesgoed en de kookpotten uitgestald, in verschillende kleuren zoals geel, bruin, oranje, blauw en gebroken wit - effen of met dessins. Op planken aan de wand tegenover het aardewerk liggen bijpassende dikke tafelkleden, placemats (v.a. ƒ24,50), servetten en ovenhandschoenen. Verder verkoopt MammaRò ook glaswerk, rieten manden, kaarsen, tuintassen en -handschoenen en keukenmeubilair zoals verrijdbaar keukenblok met terracotta laadjes (ƒ1202,50). Alle artikelen zijn door de firma zelf ontworpen en vervolgens ambachtelijk vervaardigd. De ontwerpen van het serviesgoed veranderen niet, zodat een collectie altijd kan worden aangevuld.

*MammaRò Delft, Binnenwatersloot 14, Delft. Di t/m za 10-18u, vr ook 18-21u. Tel 015-2138147.