Vader in verscheurd gezin

De film Amongst Women (Tom Cairns, 1998) is een buitengewone film: er is vrijwel geen plot. Cairns vertelt - naar het in 1990 voor een Booker prize genomineerde boek van de Ierse schrijver John McGahern - eenvoudig het verhaal van een man die oud wordt in het sombere Ierland van de jaren vijftig.

Dat betekent niet dat de televisiekijker nu een saaie film staat de wachten, want ,,life is a peculiar venture'' aldus hoofdpersoon Michael Moran (een rol van de uit Ballykissangel bekende Tony Doyle).

In het eerste deel van vier, zien we hoe Moran met drie dochters en zoon naast het bed van de net overleden moeder een gebed uitbrengt. Oudste zoon Luke weigert aanwezig te zijn en met harde - zeer harde - hand met daarin een grote leren riem, brengt vader hem wat discipline bij. Tevergeefs. De opstandige Luke vertrekt naar Londen en probeert zus Maggie te overtuigen ook naar het verre Engeland te komen om een opleiding tot verpleegster te volgen. Krampachtig en met veel geweld, probeert vader de familie bijeen te houden, maar een voor een vertrekken de kinderen. Ook de intrede van de hartelijke Rose als stiefmoeder helpt niet om het gezin in het dorp te houden.

Toch voelt de kijker sympathie voor de gewelddadige, schijnbaar gevoelloze en autoritaire Moran. Er is een soort aandoenlijkheid in de manier waarop hij zijn liefde voor zijn gezin toont. Een liefde waar hij zelf van lijkt te schrikken. Ondanks zijn bitterheid ten opzichte van zijn zoon, staat Moran bijvoorbeeld wel dagelijks bij het postkantoor te wachten op nieuws van Luke. Wanneer deze slechts een drie-regelig telegram stuurt, verscheurt vader dit in een teleurgestelde woede.

Behalve Morans strijd om de familie bijeen te houden, gebeurt er gedurende vier uur nauwelijks iets anders. Cairns heeft namelijk het belangrijkste element van McGanherns boek weggelaten: de innerlijke strijd van een oud-soldaat nadat de echte strijd is gestreden. McGaherns Moran is een voormalig guerilla-leider in de War of Independence tussen Ierland en Groot-Brittannie. Ierland is onafhankelijk, maar niemand die Moran op zijn oude dag daar nog voor bedankt of er zelfs aan denkt. De bitterheid die daaruit voortkomt, maakt dat de vader zo makkelijk naar zijn zweep grijpt.

En in het boek kan je het hem vergeven.

Amongst Women (Tom Cairns, Ierland, 1998) Ned.1, 21.07-21.57u.