TV COMPONISTEN

,,Bonfire's Symphony, dat wij in 1996 hebben gecomponeerd voor Anky van Grunsven en haar paard Bonfire, is eigenlijk het eerste muziekstuk dat specifiek voor een paard gemaakt is. Anky werd er Nederlands kampioen Dressuur mee en won daarna ook nog twee zilveren medailles op de Olympische Spelen van Atlanta. De muziek is op cd een klassieker geworden in de wereld van de paardensport. Later hebben we ook nog een James Bond-, West Side Story- en tangokür voor Anky gemaakt.''

Behalve voor Nederlands meest succesvolle amazone, schrijven componisten, arrangeurs en producers Cees Slings (rechts op de foto) en Victor Kerkhof ook voor films, tv-reclames, internetsites en tv-programma's als Foreign Affairs, Stadt Klinik (de Duitse versie van Medisch Centrum West) en Pril Geluk. Per 1 januari van dit jaar is het tweetal tevens benoemd tot officiële componisten van het NOC*NSF.

,,Samen met het Olympisch Comité, NOS en het Metropole Orkest maken we tunes voor alle programma's rondom de Olympische Spelen'', vertelt Slings. ,,We zijn nog aan het schrijven, maar het moet in ieder geval krachtig, trots en heroÏsch klinken. Het gaat per slot om een krachtmeting. Het moet dus symfonisch zijn, met redelijk wat koper en een lekkere groove. Daarnaast is een goede `hook', een sterke, korte melodielijn, noodzakelijk voor de herkenbaarheid.''

Naast de Olympische tv-tune zijn Slings en Kerkhof druk bezig met een cd voor de Spelen in 2000. ,,Daarmee hopen we het oranjegevoel een beetje op te krikken. Verschillende artiesten dragen een nummer op aan een sporter of een team. Zo maakt slagwerkgroep Slagerij van Kampen iets voor de zwemploeg dat Victor en ik gaan arrangeren voor het Metropole Orkest. Op 3 juli zullen op de EK-dressuur de tunes gepresenteerd worden tijdens de `NOC Kick-off voor Sydney', en een dag later wordt het uitgezonden door de NOS.''

Dit is het slot van deze serie. De teksten waren van Edo Dijksterhuis, de foto's van Harmen de Jong.