Tien jaar geëist voor ronselen prostituees

Voor de rechtbank in Zutphen is tien jaar gevangenisstraf geëist tegen één van de drie hoofdverdachten van een omvangrijke handel in minderjarige asielzoeksters. In de strafzaken tegen beide andere hoofdverdachten acht de rechtbank nader onderzoek nodig.

Volgens de rechtbank moeten de vertalingen van belastende afgetapte telefoontjes opnieuw worden beoordeeld. De telefoontjes die de politie sinds september 1998 aftapte, zijn merendeels gevoerd in de taal Edo. De advocaten van de verdachten interpreteren de gesprekken anders dan het openbaar ministerie. Zij drongen met succes aan op een nieuwe beoordeling.

De drie mannen uit Soedan en Nigeria (31, 33 en 34 jaar) die gisteren en dinsdag terechtstonden is mensenhandel, mensenroof en deelname aan een criminele organisatie ten laste gelegd. De organisatie zou onder valse voorwendselen meisjes uit Nigeria naar Nederland hebben gelokt. De meisjes moesten zich bij aankomst als minderjarige asielzoeker aanmelden. Een Nigeriaans contactpersoon haalde ze vervolgens uit de opvangcentra en zorgde dat ze in de prostitutie terechtkwamen. De meisjes moesten een geldbedrag van 50.000 gulden aflossen, zogenaamd de kosten voor de reis van Nigeria naar Nederland.

De officier van justitie A. Schut sprak van moderne slavernij. Hij eiste tien jaar cel tegen een van de drie hoofdverdachten (31), en zes jaar gevangenisstraf tegen twee medeverdachten uit Nigeria (32) en Liberia (26) die een minder grote rol in de organisatie zouden hebben gespeeld. Volgens de officier beschouwden zij de meisjes als ,,handelswaar.''

De zaak kwam aan het licht toen uit de opvangcentra in Nunspeet en Lochem dikwijls minderjarige meisjes uit Nigeria verdwenen.

De verdachten zouden van de meisjes pakketjes hebben samengesteld bestaande uit hoofd- en schaamhaar, bloed, nagels en huidschilfers. Hiermee zouden priesters van het Nigeriaanse voodoo-geloof macht over hen kunnen uitoefenen. Als de meisjes niet gehoorzaamden dan werden ze zelf of hun familie in Nigeria mishandeld, zo zouden de verdachten hebben gedreigd.

Tussen 1996 en 1998 verdwenen volgens de officier in totaal 31 meisjes. Tien van hen vond de politie terug in de prostitutie.

Uitspraak 20 april.