Spelend de globe rond

In alle delen van de wereld bloeit het golftoerisme. Gouden tijden voor de golfoperators.

OP HET KANTOOR van Pin High Golftravel in Hoofddorp rinkelt de telefoon voortdurend. Buiten is het nat en koud, meer naar het zuiden lonken de zon en de groene fairways. Golfers willen golfen, altijd, en als het even kan op mooie, zonovergoten banen. En dus trekken ze er massaal op uit. Naar de traditionele golfbestemmingen als de Algarve en de Costa del Sol, ook wel de Costa del Golf genoemd, waar de golfcourses zij aan zij liggen. Verder weg kan natuurlijk ook. Een golfvakantie, gecombineerd met een safari in Afrika, is erg in trek. Egypte is in opkomst. Met Pro Golfreizen in Amsterdam kan men golfen op nieuwe banen en daarna de piramides bekijken of de kunstschatten van Luxor.

Ook bij Pin High Golftravel wordt aan de lopende band geboekt. De golftouroperator bestaat tien jaar en is met afstand de grootste in Nederland. De 23 personeelsleden stuurden vorig jaar 18.000 Nederlanders met golfvakantie. ,,Dan rekenen we ook de weekendjes België mee'', zegt Peter Ras, een van de drie eigenaren van Pin High. Ras ontmoette tien jaar jaar geleden per toeval een Franse graaf die land over had en Golf du Perche had laten aanleggen, een 18-holesgolfbaan 100 kilometer ten zuidwesten van Parijs. De graaf wilde graag Nederlandse golftoeristen naar zijn baan lokken. Of Ras daar misschien voor kon zorgen. Ras begon Golf Trans France en de Nederlandse golfers togen met hun golfclubs naar de graaf.

Toen de vraag naar golfbestemmingen buiten Frankrijk steeds groter werd, werd Golf Trans France in 1993 omgedoopt tot Pin High Golftravel. De groei was niet te stuiten, zegt Ras. ,,Aan alles merkten we dat de markt er helemaal klaar voor was. Golf groeide snel en Nederlandse golfers hebben over het algemeen wat te besteden.'' Na Frankrijk volgden Spanje, Portugal, Tunesië en Florida als nieuwe bestemmingen. Nu brengt Pin High jaarlijks verscheidene reisgidsen uit. Blauwe luchten, zon, zee en spectaculaire golfcourses op exotische locaties stralen de golfer uitnodigend tegemoet.

Als je een uurtje eerder tijdens een rondje golf op je homecourse in de polder nat geregend bent, dan wordt het verlangen om af te slaan op de Belle Mare Plage Golfclub in Mauritius, die `parel van de Indische Oceaan' zoals de brochure vermeldt, wel heel erg groot. Zeven nachten, inclusief vlucht, verblijf op basis van half-pension en onbeperkt golf spelen kan al vanaf 2.795 gulden. Perfect te combineren met Zuid-Afrika raadt de brochure aan.

Een zeer kostbare maar wel speciale reis op golfgebied is The Concorde Around The World Golf Tour. Prijs: 67.000 DM (Inl. 00–49–40-3743333). Maar daar staat wel wat tegenover. Een 22-daagse compleet verzorgde reis met golf op de mooiste banen op vijf continenten, verblijf in tophotels en vervoer van golfbaan naar golfbaan – natuurlijk per Concorde. ,,Ver weg is de trend, ook in golfreizen'', meent Ras. Al was het maar omdat het op de traditionele bestemmingen voor de golftoerist steeds drukker wordt.

Een buitenlandse golfvakantie zelf organiseren kan heel goed. Alleen is het regelen van de starttijden ter plekke door de drukte een probleem. Golftouroperators hebben vaak korting bedongen en bieden hun reizen inclusief starttijden aan. Ras: ,,Op sommige banen aan de Costa del Sol en de Algarve valt nauwelijks nog een starttijd te krijgen. Wij hebben vaste bloktijden voor onze klanten dus we hebben er geen last van. Er worden nog steeds nieuwe banen geopend, maar de vraag is vooralsnog veel groter dan het aanbod.''

Aan alternatieven geen gebrek. Golf in de woestijn bijvoorbeeld. De groene stroken van de Emirates Golfclub in Dubai steken prachtig af tegen het omliggende zand. Met behulp van miljoenen liters water worden de fairways donkergroen en mals gehouden. Een genot om daar vanaf te kunnen slaan. In Dubai wordt al een paar jaar goed verdiend aan de golftoerist. Dat bleef niet onopgemerkt bij de buurlanden. En dus komen er steeds meer golfbanen in het Midden-Oosten. Niet alleen in Egypte, ook de nieuwe golfcourses van Oman, Bahrein en Abu Dhabi zullen binnen niet al te lange tijd bij verschillende reisbureaus te bewonderen zijn. Ras heeft hoge verwachtingen van het Midden-Oosten. ,,Een ideale golfbestemming voor de winter. Zonzeker, niet al te ver vliegen en kwalitatief goede banen.''

Vooralsnog blijft Frankrijk de favoriet met veertig procent van alle boekingen. Spanje en Portugal zijn samen goed voor 25 procent, Tunesië (goedkoop) wordt veel geboekt en de `verre bestemmingen' dragen vijftien procent bij. Bij boekingen wordt altijd gekeken naar het golfniveau van de klant.

Ras: ,,Er zijn golfers die alleen maar op beroemde topbanen willen spelen, prima, kunnen we zo regelen. Veel Nederlandse golfers spelen echter nog niet zo heel lang en hebben hogere handicaps of alleen een golfvaardigheidsbewijs. Dan adviseren we naar een paar mooie, goed te spelen banen te gaan waar het niet te druk is, waar je plezier hebt in het spel en niet de hele dag naar je bal aan het zoeken bent.'' De meeste touroperators hebben alle bestemmingen bezocht, de banen bespeeld en contacten gelegd met de golfautoriteiten.

Voor de beginnende golfer zijn er de clinics, intensieve cursussen waar je in een week tijd een aardige start kunt maken als nieuwbakken golfer. Pro Golf Reizen in Amsterdam gaat in zee met de hoog aangeschreven golfschool van Atalaya aan de Costa del Sol waar de professionals in perfect Engels zeer serieus lesgeven. Pin High laat de clinics verzorgen door eigen professionals, bijvoorbeeld op Golf du Perche waar de afgelopen tien jaar honderden Nederlanders voor het eerst een golfbal de lucht in hebben geslagen. Ras: ,,Clinics zijn ons visitekaartje. Als beginnende golfers een clinic volgen en tevreden zijn, dan zullen ze hun verdere golfleven bij ons blijven boeken.'' Ras denkt meer dan de helft van de Nederlandse markt in handen te hebben. Over 1998 bedroeg de omzet 25 miljoen gulden. Maar ook voor de andere golfoperators geldt: de groei is er nog lang niet uit.