Spanje

Design Compost

Als het op vormgeving aankomt ligt Catalonië vaak een stapje voor op de rest van Spanje. Wie wil weten hoe Barcelona de zaken de komende eeuw vorm gaat geven kan terecht op `Futur Compost'. Zes jeugdige vormgevers krijgen de vrije hand in een tentoonstelling in het kader van de `Primavera del Disseny', het voorjaar van de vormgeving. Schoenen als verlichting, tapijt van veren, communicatiebevorderende sofa's en andere objecten die het leven in de komende decennia aangenaam moeten maken. `Futur Compost. El disseny a Barcelona per al segle vinent', in het Palau de la Virreina, La Rambla 99, tel 00-34933017775, di t/m zo 10-14u en 16-20u. Tot 6 juni.

Muziekfestival in Madrid

Folklore, Spaanse copla's, maar ook tango en flamenco. Het Centro Cultural de la Villa op de centraal gelegen Plaza de Colon organiseert zes maanden lang een programma met een grote variëteit aan (inter)nationale zangers en muziekgroepen. Voor ieders smaak: het zanggeweld van zangeressen Isabel Pantoja, Gracia Montes, Dolores Abril, de Catalaanse muziekpoëzie van Lluis Llach, moderne gallicische folklore van de groep Berrogüetto. Ook in het programma opgenomen Joao Afonso, de zoon van Portugals beroemde bard José `Zeca' Afonso die – vijfentwintig jaar geleden – zijn vaderland de Anjerrevolutie in zong. Programma en boekingen bij het Centro Cultural de la Villa, Plaza de Colon. 00-34915756080.

Maya in Barcelona

Wie de film `Flamenco' van Carlos Saura heeft gezien zal zich haar ongetwijfeld herinneren. Belén Maya is geboren in New York maar vindt ook in Spanje erkenning als een van de topdansers in de Flamenco. Bovendien richtte ze als eerste een flamencoballetgroep oprichtte waarin uitsluitend vrouwen dansen. Zij bijt het spits af van de speciale cyclus met topdansers die in het Barcelonese Cordobés theater doorloopt tot de zomer van het jaar 2000. Andere optredens die te verwachten zijn: Eva La Yerbabuena en Rafael Campallo. Belén Maya treedt op t/m 30 april in Cordobés, La Rambla 35, tel 00-34933175711.

En verder

Overzichtstentoonstelling met hedendaagse Spaanse fotografen als Cristina García Rodero of Ouka Lele. T/m 11 april in Sala del Monasterio de San Clemente, Santa Clara 91, Sevilla 00-34954904877. Rumba, rock en reggea, fusiemuziek van Jarana tot eind van de maand te beluisteren in Barcelona, La Boîte, Avenida Diagonal 477, iedere nacht vanaf 00.00 uur.