Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor het komende staatsbezoek en Nederlandse handelsmissie naar China. Ned.2, 17.35-18.43u.

Nova. Aandacht voor de hulpactie Knuffels voor Kosovo en met een aantal deskundigen wordt ingegaan op de vraag waarom Milosevic niet door een commandoteam wordt omgebracht. Ned.3, 22.34-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Zembla: Crisis in de Gaswinning. Over de crisis in de olie-industrie waar door lage olie- en gasprijzen circa 6.000 arbeidsplaatsen verloren dreigen te gaan. Tevens neemt het zoeken naar nieuwe olie- en gasbronnen af. Ned.3, 20.50-21.19u.

Rare Streken. In de moerassige kustgebieden van de VS leven de meest wonderlijke wezens. Zeevarkens, citroendruppelslakken, zoetwaterhagedissen. Hun namen zijn al even vreemd als hun uiterlijk. Canvas, 20.55-21.55u.

Simon's Journey. Over Falkland-veteraan Simon Weston wiens leven voorgoed veranderde door een Argentijns bombardement. Hij heeft er hard voor moeten vechten om de verwondingen te boven te komen maar nu is hij bevriend met Carlos Cachon, de piloot die het bombardement uitvoerde. BBC1, 22.30-23.30u.

PRAATPROGRAMMA

Jan Publiek. Jongeren en deskundigen praten over de vraag of het probleemgedrag van jongeren iets van deze tijd is of dat het altijd al heeft bestaan. VRT, 20.55-22.55u.

TV-show. Ivo Niehe ondervraagt de Indiase arts Deepak Chopra die beweert dat door de combinatie van de eeuwenoude spirituele Indiase geneeswijze en de moderne westerse geneeskunde de mens eenvoudig 120 jaar kan worden. Ook gesprekken met Studio Sport presentatrice Daniëlle Overgaag en GTST-ster Angela Schijf. Herman Brood treedt op met zijn Bigband. Ned.2, 21.13-22.11u.

Geel. Theologe Jacobine Geel praat met dichter/theoloog Huub Oosterhuis en schrijfster Vonne van der Meer over de zin en onzin van het bestaan en wat we aan anderen willen doorgeven. Ned.1, 22.01-22.30u.

Het glazen Huis. Slachtoffers en deskundigen praten over de voor- en nadelen van ontmoetingen – voor zover dat mogelijk is – met daders. Ned.1, 22.37-23.06u.

Barend & Van Dorp. Onder andere een gesprek met RTL weervrouw Helga van Leur over de invloed van het weer op de oorlog in Joegoslavië en met advocaat Prem Radhakishun over het proces tegen de Surinaamse ex-adviseur van Staat, Desi Bouterse. RTL4, 23.15-24.00u.

MUZIEK

David Bowie: Very special birthday celebration. Verslag van een live concert naar aanleiding van de 50ste verjaardag van David Bowie in Madison Square Garden in New York met optredens van onder anderen Lou Reed, Smashing Pumpkins' Billy Corgan en Sonic Youth. Veronica, 23.50-0.25u.

KUNST

Stardust. Peter Biskind, auteur van o.a. Easy Rider praat over de lichting filmmakers die in de jaren zeventig voor een opleving van de Hollywood-cinema zorgde. Ook een gesprek met regisseur Richard Linklater over zijn nieuwe film The Newton Boys. Ned.3, 19.50-20.19u.

Late review. Onder meer over de nieuwe roman The Ground beneath her Feet van Salman Rushdie. BBC2, 0.20-1.00u.

FILM

Mary Reilly (Stephen Frears, 1996, VS). Zie Film-vooraf. Net5, 20.30-22.25u., onderbroken door reclame.

The Star Chamber (Peter Hyams, 1983, VS). Intelligente thriller gaat helaas ver in zijn buiging voor reactionaire denkbeelden. Rechter Michael Douglas wordt door collega's opgenomen in een geheim genootschap dat zich ten doel stelt om ten gevolge van juridische haarkloverijen ten onrechte vrijgesproken misdadigers eigenhandig te executeren. Ned.1, 23.06-0.50u.

Po prosvitsjtsjoe 'Sever' (Alexander Moeratov, 1990, Rusland). Mafiadrama. Ontsnapte gangster gaat op zoek naar oude geliefde. ZDF, 0.15-1.40u., tweetalig.

La Bête humaine (Jean Renoir, 1938, Frankrijk). Klassieke, geactualiseerde verfilming van Zola's L'assommoir (1890) laat Jean Gabin excelleren als treinmachinist die destructieve liefde opvat voor Simone Simon, de vrouw van Fernand Ledoux. Even indrukwekkende als symbolische opnamen van treinen en rails. In 1954 door Fritz Lang verfilmd als Human Desire. ARD, 0.50-2.30u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Sk⊘nheden og udyret (Nils Malmros, 1983, Denemarken). Wijze, beetje ironische studie naar een vader-dochter-relatie. De man kampt met gevoelens van onrust (en afgunst) wanneer 16-jarige dochter een relatie begint. ZDF, 1.40-3.10u., tweetalig.

Stesti ma imeno Jonas / Mein Glück heisst Jonas (Lubise Koutna, 1986, Tsjechoslowakije). Jeugddraak over meisje dat ziek wordt als zij een door haar gevonden hond terug moet geven. Morgen, ZDF, 9.20-10.25u., nagesynchroniseerd.

Teahouse of the August Moon (Daniel Mann, 1956, VS). Adequate adaptatie van Broadway-komedie van John Patrick over de culturele botsingen tussen autochtonen en Amerikaanse bezetters van het na-oorlogse Okinawa. Met Marlon Brando, Glenn Ford. Morgen, ARD, 10.03-12.00u., nagesynchroniseerd.

Tarka the Otter (David Cobham, 1978, Engeland). Geënsceneerde natuurfilm beschrijft de levensloop van een otter, af en toe vanuit het perspectief van het beestje. Commentaar van Peter Ustinov. Morgen, BBC2, 11.30-13.00u.

Where Were You When the Lights Went Out? (Hy Averback, 1968, VS). Op 9 november 1965 beleefde New York een grote electriciteitsstoring. Rond dat gegeven bouwt deze semi-pikante komedie een intrige op. Doris Day speelt een musical-ster, maar was in eerdere films een stuk leuker. Morgen, ARD, 14.30-15.55u., nagesynchroniseerd.