Reorganisatie decimeert winst Wavin

De winst van Wavin, de grootste Europese producent van kunststofleidingsystemen, is vorig jaar nagenoeg weggesmolten. Het bedrijf trof speciale voorzieningen van netto 47 miljoen gulden. Dat geld is bestemd voor de kosten die verband houden met een ,,herbezinning van de positie'' in landen als Duitsland, Spanje, Nederland en Frankrijk. De operatie is aangezwengeld door investeringsmaatschappij CVC, die in maart Shell als grote aandeelhouder opvolgde.

CVC wil Wavin binnen vier tot zes jaar naar de beurs brengen. De speciale voorziening buiten beschouwing gelaten, draaide Wavin vorig jaar goed. De nettowinst voor bijzondere lasten kwam op 48 miljoen gulden, tegen 44 miljoen in 1997. Daarmee voldeed Wavin aan het streven van een winstgroei van 10 procent per jaar voor de komende jaren. De omzet bleef vorig jaar steken op 1,7 miljard gulden. Belangrijkste oorzaak was een ongekende daling van de pvc-prijs. (ANP)