Rechter houdt wielerverzorger in voorarrest

Tiziano Morassut, verzorger van de wielerploeg Mapei, moet voorlopig in de gevangenis blijven in het belang van nader onderzoek. Dit heeft de rechtbank van Kortrijk gisteren bepaald. Advocaat Leysen van Morassut tekende gisteravond beroep aan tegen de verlenging van het voorarrest.

Morassut werd vorige week opgepakt omdat hij een pakketje met amfetaminen heeft opgestuurd naar Giacomo Bugno in Monza, de vader van oud-wereldkampioen Gianni Bugno. Morassut heeft inmiddels bekend en spijt betuigd. Hij verklaarde ook dat het een individuele actie betrof. Dat hij voor een licht vergrijp zo lang in voorarrest moet blijven heeft te maken met nadere onderzoeken die tot de arrestatie van de leverancier van de amfetaminen moet leiden. Een Waalse oud-beroepsrenner is na verhoor vrijgelaten.

In Lucca deed Ivano Fanini, de directeur van de wielerploeg Amore e Vita, gisteren een oproep voor uiterste transparantie in de strijd tegen doping. Fanini drong aan op de openbaarmaking van de hematocrietwaarden van de Mapei-renners door hun ploegarts Giorgio Squinzi. Fanini maakte begin dit jaar de waarden van zijn eigen renners op Internet bekend.

De bloedwaarde geeft een indicatie over de hoeveelheid rode bloedlichaampjes. De wereldwielrenunie UCI heeft de bovengrens op vijftig gelegd. Een hogere waarde kan duiden op gebruik van EPO. ,,Squinzi is een van de weinigen die de strijd tegen doping serieus nemen'', zei Fanini. ,,Ik kan me niet voorstellen dat zijn renners verboden middelen gebruiken. Zijn renners behoren tot de besten ter wereld en kunnen geen schaduw over hun successen gebruiken.''

Bij verschillende gezondheidstesten met bloedmonsters vaardigde de UCI één startverbod uit. De Italiaan Puccianti mocht niet meer starten in de Giro delle Marche voor renners onder 23 jaar. Artsen van de UCI namen al proeven in de Ronde van de Algarve (30 renners), Milaan-SanRemo (32), Ronde van Vlaanderen (14), Tryptique des Monts et Châteaux (24) en Giro delle Marche (21).

In Lille moet de Franse wielrenner Emmanuel Magnien zich opnieuw melden voor verhoor in de Festina-affaire. Hij reed in 1996 en 1997 voor deze ploeg. Magnien werd op 27 juli vorig jaar al verhoord en moet nieuwe vragen beantwoorden omdat nieuwe feiten bekend zijn geworden.

Een woordvoerder van de rechtbank heeft verklaard dat Richard Virenque, die altijd zijn onschuld volhield, binnenkort opnieuw wordt opgeroepen. De Franse renner is in staat van beschuldiging gesteld voor het aanzetten tot het gebruik en het toedienen van drogerende middelen.