Pak de duif af!

Jip en Janneke prijken al op kinderservies, shampoo en slabbetjes van de HEMA, Abeltje vervult de hoofdrol in een kinderfilm en Otje in een televisieserie. Nu is het de beurt aan Pluk van de Petteflet om in zijn rode kraanwagentje het boek uit te rijden. De hoofdrolspeler uit het populaire kinderboek van Annie M.G. Schmidt, dat werd geïllustreerd door Fiep Westendorp, is vanaf deze maand met zijn vrienden te vinden op een bordspel.

Eigenlijk is het gek dat Pluk nu pas buiten het boek treedt. Sinds het boek over dit ventje in 1971 verscheen, zijn er 730.000 exemplaren verkocht. Kinderen blijken verzot op het innemende kereltje dat zich op inventieve wijze verweert tegen de rare gewoonten van volwassenen. Zo helpt hij met succes zijn vriendinnetje Aagje, die zich van haar vreselijk nette moeder absoluut niet vies mag maken. En frustreert hij het werk van bouwvakkers die van een park een parkeerplaats willen maken.

Het spel is een moderne variant op het aloude ganzenbord, het doel is Pluks verjaardagsfeestje. Ieder kind sjeest met een Pluk-in-zijn-kraanwagentje-pion in een bepaalde kleur over het bord. Het is niet noodzakelijk om het boek te kennen. Maar het is wel veel leuker om te weten wie de Stampertjes zijn die je onderweg moet helpen met autopech (beurt overslaan). Of wie de heen-en-weerwolf is die je naar de overkant brengt zodat je een stukje van het speelveld kunt afsnijden.

Net als in het boek speelt Dollie de Duif, die altijd klapwiekend komt aanvliegen, een belangrijke rol in het spel. Degene die met de vier centimeter grote houten Dollie op het vakje `verjaardagsfeest' aankomt heeft gewonnen. Dollie kan `afgepakt' worden van de medespelers door bij de bezitter van de duif in een vakje te belanden. Het spel wordt geschikt geacht voor kinderen vanaf vier jaar, maar de kleinsten vergeten vaak Dollie te ontvoeren. Zesjarigen daarentegen vinden het juist reuze spannend om de duif te schaken.

Spelontwerpster Fine Trossèl, wier kinderen Pluk van de Petteflet hebben stukgelezen, had al lang in haar hoofd meer te doen met het boek. Natuurlijk hoopt ze dat het spel een commercieel succes wordt, maar ze heeft ook een missie. Kinderen spelen tegenwoordig steeds minder spelletjes met elkaar, constateert Trossèl, maar hangen in plaats daarvan achter de spelcomputer: ,,Een slechte ontwikkeling. Door bordspelletjes te doen, leren kinderen winnen en verliezen. Ze leren zich te concentreren en strategisch te denken. De grote schakers zijn ook ooit met een bordspel begonnen.''

Het Grote Pluk van de Petteflet spel, Jumbo, ƒ29,95. Tot de serie behoren ook een kwartet, een memo (geheugenspel) en verschillende puzzels.