Omzet BAM groeit door overnames

Bouwonderneming BAM heeft dankzij een reeks van acquisities de omzet in 1998 sterk zien groeien, met 43 procent tot 2,1 miljard gulden. De winst steeg in dezelfde periode met ongeveer hetzelfde percentage tot 33 miljoen gulden. Per aandeel kwam de winst 37 procent hoger uit op 15,81 gulden.

Voor dit jaar rekent BAM op een ,,belangrijk hogere'' winst dan in 1998. ,,Volgens de schaal van Mock staat dat voor een stijging van 12 tot 20 procent, geloof ik'', zei bestuursvoorzitter W. van Vonno gistermiddag bij de presentatie van de jaarcijfers in de mede door BAM gebouwde voetbaltempel Arena. Cijfers die door beleggers op de beurs enthousiast werden begroet: de koers van het Midkap-fonds steeg gisteren met ruim 8 procent tot 55 euro. BAM verhoogt het dividend over 1998 met 19 procent tot 6,25 gulden per aandeel.

Bij BAM-topman Van Vonno moet de koersstijging (die vanmorgen al weer iets afvlakte) een gevoel van gerechtigheid hebben opgeleverd: bij de presentatie van de halfjaarcijfers in september '98 beklaagde hij zich nog uitbundig over het geringe animo onder beleggers voor de aandelen BAM. ,,De ontwikkeling van ons aandeel heeft inmiddels weinig meer van doen met de ontwikkeling van ons bedrijf'', zei hij toen. Het aandeel BAM, dat in mei vorig jaar nog een koers van 85 euro bereikte, raakte sindsdien in vrije val tot een dieptepunt van 42 euro begin maart.

BAM heeft enkele bewogen jaren achter de rug. In 1996 bleken de activiteiten in Duitsland (drie jaar daarvoor opgestart) dermate slecht te lopen dat het bedrijf besloot om de Duitse markt de rug toe te keren. Deze beslissing kostte BAM 40 miljoen gulden en leidde tot een concernverlies over dat jaar van 8 miljoen gulden. Een jaar later ketste een met veel bombarie aangekondigde fusie met branchegenoot Wilma onverwachts af. Sindsdien voert het bedrijf een strategie van `kralen rijgen' – groeien via overnames van kleinere en middelgrote bedrijven. Zo kocht BAM de laatste twee jaar de wegenbouwers Verlaat en Nelis, het Haagse bouwbedrijf Habo, kantoorbouwer Interbuild uit België, Heiligers Bouw uit Amersfoort. Meest recente aankoop is het installatiebedrijf Batenburg begin dit jaar en de gisteren aangekondigde overname van de Limburgse wegenbouwer J. Lintzen.

Door de lage koers van de aandelen BAM heeft het nu weinig zin om de overnames via aandelen te financieren, bevestigde BAM-topman Van Vonno gisteren: ,,Bovendien kopen we vooral familiebedrijven en die willen toch het liefst cash geld op de bank''.