NAVO stelt vijf eisen

De NAVO heeft Joegoslavië vijf voorwaarden gesteld voor een stopzetting van de bombardementen. Vannacht heeft de NAVO opnieuw het centrum van Belgrado getroffen.

In Kosovo trof de NAVO een Servische militaire colonne . NAVO-woordvoerder Jamie Shea somde vijf voorwaarden op waaraan president Miloševic moet voldoen voordat de NAVO de luchtacties staakt: hij moet ,,alle gevechtshandelingen en het moorden'' staken, de politie, het leger en de milities uit Kosovo terugtrekken, de vluchtelingen laten terugkeren, instemmen met een internationale troepenmacht en meewerken aan de opstelling van ,,een politiek raamwerk op basis van het akkoord van Rambouillet''.

Macedonië heeft gisteren 14.000 vluchtelingen uit Kosovo uit het modderkamp Blace in het grensgebied van Macedonië en Kosovo tegen hun wil naar Albanië geëvacueerd; 25.000 anderen werden in door de NAVO ingerichte kampen in Macedonië zelf ondergebracht. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR is nog op zoek naar tienduizend Kosovaren die uit Blace zijn weggehaald en naar een onbekende bestemming zijn gebracht.

De Amerikaanse regering meldde gisteren te beschikken over informatie over oorlogsmisdaden, in Kosovo gepleegd door negen met name bekende Servische commandanten. De informatie is doorgegeven aan het Haagse VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden. Het Kosovo Bevrijdingsleger zegt te beschikken over informatie over massamoorden door de Serviërs in Kosovo. Daarbij zouden driehonderd met naam en leeftijd bekende Kosovaren zijn vermoord. VN-chef Kofi Annan beschuldigde de Serviërs gisteren van `genocide'.

De Joegoslavische president Miloševic gaf gisteren toe dat zich in Kosovo een humanitair drama afspeelt, maar dat is volgens hem het werk van ,,de NAVO-agressor''.

Hulporganisaties maken zich nog steeds zorgen over het lot van 70.000 Kosovaren die gisternacht aan de grenzen met Macedonië en Albanië, wachtend op toelating tot die buurlanden, verdwenen. Volgens hulporganisaties werden ze gedwongen om te keren, maar de Serviërs houden vol dat ze vrijwillig naar huis zijn gegaan. NAVO-chef Solana en de Duitse minister van Defensie, Scharping, hebben gezegd dat de Serviërs Kosovaren gebruiken als `menselijk schild' tegen de NAVO-acties.

De Amerikanen verloren vannacht een tweemotorig onbemand spionagevliegtuig boven Kosovo. Of het is neergeschoten dan wel door een technisch mankement is neergestort, is niet duidelijk.

Bij de bombardementen van vannacht werd in het centrum van Belgrado een voormalig commandocentrum van het leger verwoest. In Kosovo bombardeerde de NAVO een konvooi van vrachtwagens en pantserwagens, ,,de eerste doorbraak tegen strijdkrachten in het veld'', zoals een NAVO-woordvoerder het later uitdrukte.

De Serviërs toonden binnen- en buitenlandse journalisten voor het eerst de aanzienlijke verwoestingen die bombardementen hebben aangericht in Priština. Gisteren zouden in Priština tien burgers zijn omgekomen. Ook elders zouden burgers zijn gedood.

De interim-president van Cyprus, Spyros Kyprianou, hoopt vandaag van Athene naar Belgrado te reizen om er de drie door de Serviërs gevangen genomen Amerikaanse soldaten op te halen. Hij zei dat president Miloševic hem gisteren ,,enkele voorwaarden'' had gesteld voor de vrijlating van de drie. Welke dat zijn, wilde hij niet zeggen. De NAVO liet later weten niet bereid te zijn tot welke concessie dan ook in ruil voor de vrijlating. Vanochtend meldden de Cyprioten dat Belgrado ,,hindernissen'' opwerpt uit boosheid over de NAVO-bombardementen van vannacht.

Rusland, fel criticus van het NAVO-optreden, heeft een conferentie van de leiders van ,,de belangrijkste landen'' in de wereld voorgesteld om de crisis te bespreken. Duitsland stelde vandaag op een bijeenkomst van ministers van Buitenlandse Zaken van de EU een `Stabiliteitspact voor Zuidoost-Europa' voor onder auspiciën van de OVSE en met deelname van de betrokken landen, met als doel bilaterale en multilaterale akkoorden over lopende problemen. (Reuters, AP)