MUZIEK

Loevendie

Het Vioolconcert van Theo Loevendie beleeft zijn Nederlandse première bij het Koninklijk Concertgebouworkest olv David Zinman met Isabelle van Keulen als soliste. Verder op het programma: Four Norwegian moods van Strawinsky en de Tweede symfonie van Jean Sibelius. 9 april 20u15 Vredenburg Utrecht; 10 april 20u15 Concertgebouw Amsterdam.

Nieuw Ensemble

Het Nieuw Ensemble brengt de door Ingrid von Wantoch Rekowski geënsceneerde Nederlandse première van de Chinese opera Life on a String van componist Qu Xiaosong, die ook dirigeert. 13 en 14 april 20u45 Doelenzaal (Doelenstraat) Amsterdam; 15 april 20u45 Muziekcentrum Vredenburg. Alle voorstellingen worden om 20u voorafgegaan door een inleiding.

Schönberger

Het Nederlands Blazers Ensemble brengt een Haydn-avond die wordt begonnen met de première van Dr. Haydns Universe van Elmer Schönberger, gevolgd door twee van Haydns Londense symfonieën, bewerkt door Schönberger en Triebensee. 8 april 20u15 Kleine Zaal Concertgebouw Amsterdam; 9 april 20u Grote Kerk Enschede.

Sibelius

Het City of Birmingham Symphony Orchestra and Chorus geven olv Sakaro Oramo een Sibeliusconcert met het symfonisch gedicht Tapiola, en Kullervo, een symfonie voor solisten (Lilli Paaskini en Heikki Kilpeläinen), mannenkoor en orkest. 10 april 15u Concertgebouw Amsterdam.

Messiaen

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest geeft olv Jurjen Hempel een uitvoering van Des canyons aux étoiles van Olivier Messian. Solisten: Tomoko Mukaiyama (piano) en Martin van de Merwe (hoorn). 9 april 20u15 De Doelen Rotterdam.

Rautavaara

Het Noordhollands Philharmonisch Orkest geeft olv Ed Spanjaard een uitvoering van het Vioolconcert van Einojuhani Rautavaara (solist: Arvo Leibur) en muziek van Ives, Antheil, Revueltas en Benjamin. 10 april 20u15 De Vest Alkmaar; 11 april 14u30 Concertgebouw Haarlem.

Carlos Ward

Hij was sideman van Cecil Taylor, Abdullah Ibrahim en een stel andere grote `namen' maar komt nu met zijn eigen kwartet `Radius' met onder andere drummer Mark Prince. 8 april BIMhuis Amsterdam.

Regis Gizavo en d'Gary

Accordeonist Regis Gizavo en zanger/gitarist D'Gary komen van het eiland Madagascar en staan voor muziek die lichtvoetig swingt. 8 april Patronaat Haarlem, 9 april De Vooruit Gent, 10 april RASA Utrecht, 11 april Arsenaal Vlissingen, 13 april Paradiso Amsterdam, 15 april Odeon Zwolle, 16 april Raadzaal Houten, 17 april Oosterpoort Groningen, 18 april O42 Nijmegen.

Tarkan

Met het kusjeslied Simarik scoorde de Turkse superster Tarkan dè lentehit van 1999. De George Michael van Turkije, wordt de in New York woonachtige zanger ook wel genoemd, maar dat staat op grond van de blikkerige consumptiepop van zijn cd nog te bezien. 12 april Ahoy, Rotterdam.