Lubbers werft sponsors bij EK voetbal

Het Rotterdamse projectbureau EK 2000 heeft oud-premier Ruud Lubbers aangetrokken als voorzitter van het comité van aanbeveling. Lubbers moet helpen sponsors aan te trekken voor de Rotterdamse organisatie, die van het Europees kampioenschap voetbal in Rotterdam een volksfeest wil maken. Vijf EK-wedstrijden, waaronder de finale op 2 juli 2000, zullen in Rotterdam worden gespeeld.

Rotterdam dat zichzelf met een speciaal logo afficheert als de `hoofdstad van het voetbal', heeft vier miljoen gulden uitgetrokken voor evenementen tijdens het drie weken durende toernooi. Sponsors zouden nog eens vier miljoen moeten bijdragen aan allerlei activiteiten in de stad waarvoor de inwoners suggesties kunnen doen. Dit zei wethouder H. van den Muijsenbergh (sport) gisteren bij de presentatie van de Rotterdamse plannen. Hij zei nog eens dat Rotterdam ,,de finale niet heeft gekocht'', zoals is beweerd.

Tijdens de EK-wedstrijden, de eerste is op 13 juni 2000, zullen rond de stad grote parkeerplaatsen beschikbaar zijn. Shuttlebussen en vervoer over water – in de Nieuwe Maas bij het Feyenoord-stadion komt een steiger – staan ter beschikking van de naar verwachting 250.000 bezoekers die ten minste 12,5 miljoen gulden zullen uitgeven. De organisatie krijgt 300 vaste krachten en duizend vrijwilligers.

Volgens projectleider W. Noordzij is het de bedoeling dat het sport- en expositiecomplex Ahoy' de belangrijkste plek wordt voor sponsoractiviteiten en de schrijvende pers. Het gebrek aan goedkope accommodatie voor overnachtingen wil Noordzij opvangen met rent-a-tentcampings, bed and breakfast, en eventueel aangepaste sporthallen en hotel- en cruiseschepen. Er komt een speciale kaart (Rotterdam Access Card, kosten 25 gulden) die bezoekers toegang geeft tot het openbaar vervoer in de stad, alsmede attracties en musea.

Begin juli komt Noordzij, mede op basis van voorstellen uit de bevolking met een actieplan. Met het `volksfeest' en evenementen moeten de supporters uit het buitenland ,,gecontroleerd bezig worden gehouden''. Noordzij: ,,Het recente WK toernooi in Frankrijk is ons voorbeeld. Op enkele incidenten na is dat een groot feest geweest. En dat moet ook in Rotterdam gebeuren.'' De uitstraling van een geslaagd feest – de EK-wedstrijden worden wereldwijd door circa 1,2 miljard kijkers gevolgd – is voor Rotterdam des te belangrijker omdat de stad in 2001 culturele hoofdstad van Europa is.