Leiden

De Egyptische godin Noet, de Romeinse held Hercules, een middeleeuwse hofnar; het Rijksmuseum voor Oudheden heeft een archeologische speurtocht van een uur uitgezet, die begint in het jaar 1999 v. Chr en eindigt in het heden: 1999 na Chr. Vanaf 12u gaat elke 10 minuten een nieuwe groep van 15 mensen van start. De laatste groep vertrekt om 15u30. De zoektocht gaat langs het Egyptische Dodenrijk, hiërogliefen, spelletjes in het nabije Oosten, sport in het oude Griekenland, het Romeinse leger, ambachten in het vroege Nederland en het leven aan het hof tijdens de Middeleeuwen. De toegang is gratis. Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, Leiden. Open za en zo van 12-17u.

Net als Middeleeuwse vorsten uit Italië kunnen kinderen zichzelf op een portretpenning laten vereeuwigen in het Koninklijk Penningkabinet. Die penning kunnen ze zelf ontwerpen op een computer. Of ze kunnen zich extra laten `aankleden' door de computer: bijvoorbeeld met de puntmuts van keizer Paleologus, de diadeem van Bloody Mary of de blouse met decolleté van Girolama Sacrata. Maar kinderen kunnen ook, net als beroemde vorsten, koningen en pauzen, hun portret laten maken door een echte kunstenaar. Speciaal voor het museumweekeinde is de beroemde tekenares Isotta da Rimini naar Nederland gekomen om haar tekenkunsten te laten zien. En wat al die machtige mensen nooit hebben geproefd: er worden ook penningen van chocolade gemaakt. Zowel op za als zo zijn er demonstraties van het gieten van kostbare penningen in chocolade. Het Koninklijk Penningkabinet, Rapenburg 28. Open za van 12-17u zo van 12-17u. De toegang is gratis, een computerpenning kost ƒ1, chocoladepenning ƒ2, tekening van een portret in een penning voor kinderen ƒ5 en volwassenen ƒ7,50.