Kosovo 3

In zijn artikel van 31 maart stelde A.J. van Vuren, generaal–majoor b.d. de vraag waarom een soldaat uit Nederland (of uit de Verenigde Staten) zijn of haar leven zou wagen voor de vrede en veiligheid in Kosovo, nu het voortbestaan van Nederland niet meer wordt bedreigd. Het antwoord is duidelijk: die soldaten en generaal hebben daarvoor nu eenmaal bewust gekozen. Immers, de huidige leidinggevende collega's van de generaal–majoor in kwestie en wellicht hijzelf ook, drongen er bij het kabinet onder meer op aan een luchmobiele brigade te vormen en de landmacht uit te rusten met Apache gevechtshelikopters. De reden van dat aandringen: het actief (mee) op kunnen treden in crisissisutaties (ook ver buiten Nederland) als de onderhavige in Kosovo. Nu het Nederlandse leger door de generale staf is uitgerust met die luchtmobiele brigade en Apache helikopters, geeft het een generaal geen pas om zich nu aan de verantwoordelijkheid te onttrekken, met een beroep op het feit dat het voortbestaan van Nederland niet wordt bedreigd.