Kosovo 1

Ondanks de overweldigende steun van onze volksvertegenwoordiging kan het besluit tot bombarderen van Servische militaire doelen achteraf gezien alleen maar misdadig worden genoemd. Niet omdat de misdaden van het Servische leger en politie in Kosovo geen militair ingrijpen zouden rechtvaardigen, maar wel omdat nu blijkt dat er geen enkel plan bestaat hoe het, na al of niet uitschakelen van de Servische luchtmacht, verder moet. Het klinkt ongelooflijk maar toch is het zo: geen van de verantwoordelijke politici heeft ook maar één dag vooruit gedacht!

Iedereen kon toch weten dat de Serviërs hun reeds lang besloten en ook niet verborgen gehouden doel om Kosovo etnisch te zuiveren in versneld tempo zouden uitvoeren. Zij waren daar al heel lang mee bezig, maar tijdens de onderhandelingen in Rambouillet zeer openlijk, en de luchtacties waren alleen verantwoord als die, liefst tegelijk maar althans binnen enkele dagen, door acties op de grond zouden worden gevolgd. Maar een interventiemacht blijkt niet te bestaan, er is alleen over gesproken.

Nu dreigt een humanitaire ramp. Hoezo `dreigt'? Er zijn al honderdduizenden van huis en haard verjaagd, dagelijks worden duizenden mensen afgeslacht. De ramp is er, en binnen zeer korte tijd zal de `Endlösung' een feit zijn. Kosovo is maar 1/3 van Nederland en `Europa' heeft Miloševic alle tijd gegeven zich goed voor te bereiden.

Onze eigen Wim Kok hoopt vurig dat Miloševic tot inkeer zal komen. Is hij (en met hem onze geachte afgevaardigden) werkelijk zo naïef? Dan kan ik de bestudering van Chamberlaines `appeasement' politiek sterk aanbevelen. Maar ik vrees dat de realiteit een andere is. De luchtaanvallen zijn alleen bedoeld om het geweten van `het Westen' te sussen, waarschijnlijk gesteund door het `militair-industriële complex' dat graag wat nieuwe wapens in de praktijk wil toetsen. Want de geest van Srebrenica is nog steeds vaardig over ons: Het leven van een Nederlander is meer waard dan 1.000 moslims, of om met Chamberlain te spreken: ,,waarom onze soldaten wagen voor een land waarvan wij niets weten''? Ik vrees dat ,,der Fluch des bösen Tates'' ons nog lange tijd zal bezoeken.

    • Prof.Dr. E.J. Dorhout Mees