JAARTALLEN

1297 In Loenen aan de Vecht bij het kasteel Kronenburg wordt op tweede kerstdag een kolfwedstrijd gespeeld ter herinnering aan de moord op Floris V, een jaar eerder. Een bal moet met een stick in zo min mogelijk slagen een doel raken.

1457 De eerst geschreven bron in Schotland over golf, dat dan onder meer langs de kust in St. Andrews wordt gespeeld. King James II verbiedt in een Scottish Act of Parliament golf en voetbal omdat het het oefenen voor boogschieten zou schaden en daarmee de verdediging van het land.

1744 De eerste club wordt opgericht: Gentlemen Golfers of Leith, later de Honourable Company of Edinburgh. Tien jaar later wordt de Society of St Andrews Golfers opgericht. In 1834 geeft William IV deze club de titel `Royal and Ancient'.

1860 In Prestwick wordt voor het eerst The Open Championship gehouden.

1893 Oprichting van de eerste Nederlandse club: De Haagsche Golf Club.