Internationale beurzen

LONDEN

De Londense beurs is vanmorgen iets hoger geopend, maar gaf later terrein prijs. De FTSE-index van de honderd belangrijkste aandelen noteerde kort voor het middaguur een verlies van 0,4 procent op 6472,8 punten. Gisteren behaalde de Londense beurs een nieuw slotrecord op 6.473,2 punten. Eerder die dag bereikte het FTSE-koersgemiddelde een hoogste stand aller tijden op 6.495,7 punten. Londen profiteerde gisteren van de positieve ontwikkelingen op de Aziatische beurzen en de hoop op een Britse renteverlaging.

FRANKFURT

Ook de beurs van Frankfurt was vanmorgen iets lager. Rond het middaguur was het DAX koersgemiddelde, waarin de belangrijkste aandelen zijn opgenomen, 31,17 punten gedaald tot 5021,10 punten. Dat betekende een verlies van 0,62 procent.

PARIJS

De beurs van Parijs boekte bij de opening vanmorgen een nieuw tussentijds record op 4.323,06 punten. Later op de ochtend was de CAC-index iets gedaald op 4314,81 punten, een verlies van 3,34 punten (0,08 procent).

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio is voor de vierde achtereenvolgende dag hoger gesloten. De Nikkei-index boekte een flinke stijging van 292,19 punten (1,77 procent) tot 16.846,69. Daarmee kwam het koersgemiddelde op het hoogste niveau sinds eind maart vorig jaar.

Handelaren schrijven de stijging toe aan de koerswinsten op Wall Street van gisteren en de verwachting dat Japanse pensioenfondsen meer aandelen gaan kopen.

Ook de andere beurzen in het Verre Oosten waren hoger. De Hang Seng-index in Hongkong won bijna 1 procent en in Zuid-Korea stegen de koersen gemiddeld 1,2 procent. De All Ordinaries-index in Australië kwam met een winst van 0,9 procent op een recordniveau.

NEW YORK

De effectenbeurs van New York sloot gisteren op een nieuw record. De Dow-Jonesindex steeg met 121,82 punten tot 10.085,31. Het vorige record kwam afgelopen maandag tot stand. Direct vanaf het begin van de handel zat de index in de plus. Dat kwam door aluminiumproducent Alcoa, goede cijfers over de eerste drie maanden presenteerde. Daarna haperde de opgaande lijn, gevolg van winstnemingen.

Later hervatte de beurs de stijging. De koersdaling van het aandeel GM deed daar niets aan af. De autofabrikant meldde over maart een verkoopdaling van 2,2 procent.