Handke geeft prijs terug en verlaat kerk

De Oostenrijkse toneelschrijver Peter Handke geeft wegens de luchtacties van de NAVO tegen Joegoslavië de Büchnerprijs, de hoogste Duitse literaire onderscheiding, terug. Hij stapt bovendien uit de rooms-katholieke kerk, omdat paus Johannes Paulus II de in zijn ogen `brute NAVO-overval op een klein land' onvoldoende heeft veroordeeld.

Handke, wiens wortels in de vroegere Joegoslavische republiek Slovenië liggen, baarde enkele jaren geleden opzien door het op te nemen voor de Serviërs in de burgeroorlog in Bosnië. Begin dit jaar stelde hij het lot van de Serviërs zelfs gelijk aan dat van de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog, een opmerking die zoveel kritiek uitlokte dat hij haar introk.

Hij ging onlangs naar Belgrado om de Serviërs een hart onder riem te steken, maar is volgens de Oostenrijkse krant News inmiddels terug in zijn huis in Chaville bij Parijs. Handke kreeg de Büchnerprijs in 1973. Hij stuurt het bedrag van 10.000 mark dat hij toen ontving, terug naar de Duitse academie voor taal en literatuur. Nog nooit heeft een auteur de Büchnerprijs teruggegeven. (DPA/ANP)