Groot-Brittannië

Mamma Mia!

De liedjes van de Zweedse popgroep Abba zijn na twintig jaar helemaal terug - en niemand hoeft zich meer te schamen liedjes om Waterloo, Money, Money, Money en The winner takes it all mee te zingen. De twee b's uit groep, Björn (Ulvaeus) en Benny (Andersson) zijn ook terug, want het zijn hun liedjes waar de musical Mamma Mia! om draait. De musical, die deze week in Londen in première ging, vertelt het verhaal van een meisje dat op zoek is naar haar vader. Uit het dagboek van haar moeder blijkt dat er drie kandidaten zijn, die ze alledrie uitnodigt op haar huwelijk. Dat verhaal biedt ruimte aan 27 Abba-hits, van Dancing Queen tot Thank you for the Music. Mamma Mia! in het Prince Edward Theatre. Ma t/m za 19u30 en za 15 u. Tel. 00-441714475400.

London Markets

De Londense marktcultuur is volgens het boek London Markets niet meer wat hij geweest is of zou kunnen zijn. `Verkeer, nieuwe winkelgewoontes en onverschilligheid van de plaatselijke overheden zetten de straathandel zwaar onder druk'. Toch telt Londen nog altijd meer dan 120 markten. De door Cadogan uitgegeven gids beschrijft ze allemaal nauwkeurig en kritisch: de specialiteit van de markt (van groente tot antiek), de sfeer, bereikbaarheid en openingstijden. Een lijstje van pubs en cafés in de buurt ontbreekt niet. Want naar een markt ga je niet alleen om iets te kopen, het is vooral een uitje. De lay-out van het gidsje kon iets beter, de inhoud is volledig en waardevol. London Markets £ 8.99. ISBN 1-86011-903-4

Rogier van der Weyden

600 jaar geleden werd de Vlaamse schilder Rogier van der Weyden geboren. Zijn verjaardag wordt met een prachtige expositie gevierd in de National Gallery. De schilderijen van Van der Weyden die nog bestaan, zijn verspreid over Europa en de Verenigde Staten, de meeste te fragiel om te reizen. Alleen al daarom is deze kleine tentoonstelling uniek. Van zijn belangrijkste altaarstuk zijn drie resterende fragmenten voor het eerst bij elkaar gebracht. Een nauwkeurige studie laat zien hoe het schilderij in zijn geheel er waarschijnlijk heeft uitgezien. T/m 4 juli Rogier van der Weyden in de National Gallery. Dagelijks 10-18u. Toegang gratis Metro Charring Cross. Tel. 00-441718393321.

En verder

From the Bomb to the Beatles, een expositie over Groot-Brittannië tussen 1945 en 1965 in de Imperial War Museum. t/m 25 juli The Arts of the Sikh Kingdoms in het Victoria & Albert Museum, 00-441719388441. In de Tate Gallery: t/m 6 juni overzichts tentoonstelling Jackson Pollock en t/m 2 mei Francis Bacon: Works on Paper and Paintings, 00-441718878000. T/m 25 april werken van Henri Michaux in de Whitechapel Art Gellery. v.a. 15 april Cate Blanchett in David Hare's toneelstuk Plenty. Albery Theater: 00-441713691740.