GOLF

Golf is binnen enkele jaren een van de snelst groeiende sporten geworden. In de dertiende eeuw sloeg men al `kolfballen' door de straat. Inmiddels beoefenen meer dan honderdduizend mensen in Nederland deze sport. Het seizoen is weer begonnen. Internationale toernooienworden rechtstreeks op televisie uitgezonden – vanaf vandaag de Masters op de BBC – en in Nederland schieten nieuwe banen als paddestoelen uit de grond.

Golfbaan

De golfbaan `De Koninklijke Haagsche' ligt in de duinen bij Wassenaar en is eigendom van de Koninklijke Haagsche Golf & Country Club. Deze vereniging werd in 1893 opgericht en is de oudste van Nederland. Zij speelde op het landgoed Clingendael in Den Haag. Na de Tweede Wereldoorlog kocht de vereniging een privé-golfbaan bij het landhuis Wildhoeve in Wassenaar aan, die in 1939 was aangelegd. Op deze baan speelt de Haagsche nog altijd. Zij telt achttien holes die in een geaccidenteerd en gedeeltelijk begroeid landschap liggen. De wind zorgt er regelmatig voor dat de baan moeilijk bespeelbaar is. Na de achttiende hole komt de golfer uit bij het witte clubhuis met roodwitte luiken, de vroegere villa Wildhoeve.