Geen beperkingen vliegveld Eindhoven

Minister Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) is niet van plan een motie van de Tweede Kamer uit te voeren, waarin ze wordt opgeroepen het aantal civiele vluchten van zwaardere vliegtuigen op de luchthaven Eindhoven drastisch te beperken. Netelenbos schrijft de Kamer dat ze hooguit bereid is het aantal vluchten van zwaardere toestellen dit jaar te beperken tot 936.

De Kamer had Netelenbos op 25 maart verzocht het aantal starts en landingen van zulke grotere vliegtuigen op het Eindhovense vliegveld tot 264 te beperken wegens de geluidsoverlast voor de omwonenden. Vooral de gemeente Veldhoven klaagt al geruime tijd over het vliegtuiglawaai.

Netelenbos stelt in haar brief aan de Kamer dat het kabinet zich wel wil houden aan de geluidszone en de maximale geluidsgrenzen die eerder voor de luchthaven en haar directe omgeving zijn vastgesteld. Binnen die grenzen kan de luchthaven echter wat haar betreft zelf bepalen hoeveel vluchten ze verwerkt en welke toestellen worden toegelaten.

Als de minister hiervan zou afwijken, zo schrijft ze, zou ze aanzienlijke schadeclaims tegemoet kunnen zien van de luchthaven Eindhoven. Die zou immers op haar beurt eisen tot schadevergoeding kunnen krijgen van toeroperators, die erop hadden gerekend vanaf het vliegveld charters te kunnen laten vertrekken. Bovendien vreest de luchthaven inkomsten te derven wanneer het slechts in beperkte mate plaats kan bieden aan grotere vliegtuigen.

Bij wijze van tegemoetkoming aan de Kamer wil Netelenbos wel onderzoeken of in afwachting van een nieuwe geluidszone het aantal starts en landingen met zwaardere vliegtuigen de komende paar jaar op een niveau van 936 kan worden bevroren.

Volgens de minister past dat aantal binnen de nu nog geldende geluidszone. De luchthaven had eerder verklaard minimaal 936 starts en landingen nodig te hebben gezien de vraag uit de regio.