GALERIE

Ram Katzir

Voor de installatie Down Sizing van Ram Katzir diende de ruimte van de Bloom Gallery als uitgangspunt. Katzir bouwde de voorgevel van de galerie op vrijwel ware grootte als kamerscherm na, fotografeerde het interieur van de ruimte en maakte een geluidswerk van het open- en dichtslaan van de deur. Ook de video van Carolien Stikker heeft een expositieruimte als onderwerp: met een vast camerastandpunt legde zij de open- en dichtgaande liftdeuren van het Whitney Museum vast. 10 april t/m 8 mei in de Bloom Gallery, Bloemstraat 150, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Mirjam de Zeeuw

De foto's van Mirjam de Zeeuw hebben alledaagse voorwerpen als onderwerp. Eerder maakte zij fotoseries over potplanten en bruidsjurken, in haar nieuwste serie Miszien spelen handtassen de hoofdrol. De tien in zwart-wit gefotografeerde tassen hebben zichtbaar een leven achter de rug en zijn op kniehoogte opgehangen. T/m 30 april in Galerie De Expeditie, Leliegracht 47, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Smooth Space

Op de tentoonstelling Smooth Space staan vragen centraal als `hoe wordt het begrip ruimte in onze huidige visuele cultuur gedefinieerd? en `hoe beïnvloedt de digitale wereld onze ruimtelijke opvatting? De expositie omvat werk van o.a. Jan van de Pavert, Keiko Sato en Lara Schnitger. Voorafgaand aan de opening wordt op vrijdag 9 april van 15 tot 17u een symposium georganiseerd waar de theoretici Ole Bouman, Geert Lovink, Ann van Sevenant en Hugo Heyrman spreken. T/m 13 juni in het Vlaams Cultureel Centrum de Brakke Grond, Nes 45, Amsterdam. Di t/m za 10-20u30, zo 13-17u.

DEPT

Het collectief DEPT, dat onlangs de aanmoedigingsprijs voor grafisch ontwerp van het Amsterdams Fonds voor de Kunst ontving, bestaat uit Leo van Munster, Mark Klaverstijn en Paul du Bois-Reymond. Het collectief maakt gebruik van alle media die maar voorhanden zijn, zoals video, drukwerk, textiel of Internet. Het drietal profileert zich zowel als kunstenaar, vormgever en vj. Een tentoonstelling in MU Art Foundation toont een overzicht van hun werk, waaronder t-shirts, plastic tasjes, platenhoezen, video's en skateboards. T/m 24 april in De Witte Dame, Emmasingel 20, Eindhoven. Ma t/m vr 10-18u, za 11-17u.

En verder

Foto`s van Sander Veeneman t/m 11 mei in Galerie Fotogram, Korte Prinsengracht 33, Amsterdam; Schilderijen van Co Westerik t/m 2 mei in Collection d'art, Keizersgracht 516, Amsterdam; Schilderijen van René Horsman en fotowerken van Jean-Marc Spaans t/m 25 april in de Gele Rijder, Korenmarkt 43, Arnhem; Schilderijen van Cécile Verwaaijen en Thorvaldur Thorsteinsson t/m 8 mei in Galerie Van den Berge, Wijngaardstraat 3, Goes; De installatie Cabin Fever van Ania Rachmat t/m 16 mei in Fotomania, Hoornbrekerstraat 22, Rotterdam; Schilderijen van Piet Gootjes t/m 25 april in het CBK, Nieuwe Binnenweg 75, Rotterdam; Gouaches van Erik Mattijssen en foto's van Corine Hörmann, Barend van Herpe en Annemarie van der Heijden t/m 29 april in Galerie Flatland, Lange Nieuwstraat 7, Utrecht.