Euforische stemming Damrak ebt weg

De euforische stemming op de Amsterdamse effectenbeurs is na een dag weer volledig weggeëbd. De beurzen in Europa negeerden het hogere slot op Wall Street en de gestegen aandelenkoersen in het Verre Oosten. De belangrijkste Amsterdamse beursgraadmeter AEX noteerde rond het middaguur een verlies van 2,56 punten op 539,99.

Karige omzetten, optiemandjes die in een lege markt vielen en institutionele beleggers die aan de zijlijn bleven bepaalden het beeld in Amsterdam. ,,Teleurstellend'', oordeelde een commissionair. ,,We hadden verwacht dat de euforie zich zou doorzetten door de goede zaken in de VS en Europa gisteren.''

Niets was minder waar. Kleine plussen en minnen zetten de toon. Elsevier en Baan waren onder de hoofdfondsen de enige blikvangers. Elsevier sprong er in positieve zin uit door ruim 4 procent te pakken op 14 euro. Nimmer aflatende speculaties dat rivaal Wolters Kluwer de Brits-Nederlandse uitgever voor krap 50 miljard gulden wil opslokken spekten de koers. Wolters Kluwer verloor 20 eurocent op 174,30 euro.

Baan kwam vanochtend angstvallig dicht in de buurt van de laagste koers dit jaar: 6,15 euro. ,,De Duitse concurrent SAP ligt in Frankfurt behoorlijk onder druk op berichten dat het in de middag wel eens met slecht nieuws zou kunnen komen'', licht een beurslid toe. ,,En dat is natuurlijk slecht voor de hele branche.'' Daarbij komt dat menigeen op de beurs er vanuit gaat dat Baan over een half jaar niet meer bestaat. Het IT-fonds verliet de ochtendbeurs op 7 euro, een verlies van bijna 5 procent.

Op de lokale markt is pvc-fabrikant EVC aan een revival bezig. Het aandeel heeft de afgelopen weken flink terrein verloren. Begin maart bereikte het een dieptepunt van dit jaar op 4,50 euro. Ook ASM International deed goede zaken door 30 eurocent te winnen op 3,90 euro.