Decoderplan Amsterdam oogst twijfel en kritiek

B en W van Amsterdam en A2000 willen dat over twee jaar commerciële zenders achter de decoder verdwijnen. De raad heeft het plan nog niet omarmd.

,,Als ik ooit nog eens een boek schrijf'', zegt wethouder Jikkie van der Giessen (Media), ,,dan zal het niet Het Bureau, maar Het Dossier heten.'' Volgende week vertrekt ze, maar de Amsterdamse kabelcrisis, die nu al twee jaar duurt, is nog niet opgelost. Ook het nieuwe akkoord dat Van der Giessen sloot met kabelmaatschappij A2000 kreeg gisteren in de Commissievergadering Lokale Media veel kritiek.

De kabelmaatschappij wil over twee jaar bij de 425.000 Amsterdamse abonnees een digitale decoder plaatsen. Voor vijftien gulden krijgt de abonnee een basispakket met vijftien publieke en lokale zenders. Via de decoder kan de kijker een pluspakket met tien commerciële zenders krijgen. Dat kost, inclusief de huur voor de decoder, ongeveer een tientje. Meer keuzepakketten kosten meer geld.

De decoders zijn pas over twee jaar beschikbaar, tot die tijd krijgen de Amsterdammers zes extra zenders in hun pakket. MTV en CNN, die vorig jaar van de kabel werden gehaald, keren terug. Voor die tijdelijke uitbreiding moet ruim drie gulden extra worden betaald. ,,Het heroïnemodel'', schampert de woordvoerder van Mokum Mobiel. ,,Eerst laat je de consument wennen aan veel zenders. Tegen de tijd dat de decoder komt, en het pakket wordt gehalveerd is de verslaving zo groot, dat de consument wel een pluspakket moet kopen.''

De gemeenteraad zou vorige week al beslissen over de gemaakte afspraken, maar het verzet onder de Amsterdammers bleek zo groot, dat eerst een extra commissievergadering werd ingelast. Tweeëntwintig insprekers kwamen aan het woord. De woordvoerder van daklozenvereniging Voilá is tegen de decoder, ook als die gratis wordt geplaatst. ,,Het is alsof je een koffiemachine krijgt, maar geen geld hebt voor koffie.'' Welke zenders voor welke prijs in een pakket komen is nog onduidelijk. Stel je wilt SBS6 en Discovery ontvangen. Als die in verschillende pakketten zitten, ben je dan twee keer zo duur uit? En wat als je twee televisies in huis hebt, moeten er dan ook twee decoders komen? De woordvoerder van de ouderenbond Anbo zwaait met zijn portemonnnee: ,,Alleen dit geeft keuzevrijheid.''

Voorzitter C. Wolzak van de Algemene Programma Raad (APR) spreekt van een ,,grove procedurefout''. De APR stelt het basispakket samen, maar is bij de onderhandelingen tussen de gemeente en A2000 gepasseerd. De consumentenbond bekritiseert de ,,verkapte prijsverhoging'' en de ,,decoderdwang''. Waarom kiezen uit pakketten en niet uit losse zenders?

Volgens topman P. Reinartz van A2000 is de decoder ,,een veelgekoesterde wens'' van Amsterdammers, waarmee ze in één klap toegang krijgen tot de elektronische snelweg. Via de kabel kan ook worden beschikt over e-mail, e-commerce en pay-per-view. ,,Uniek in de wereld. Iedereen kijkt wat er in Amsterdam gaat gebeuren.''

Alleen D66, de partij van de wethouder, vindt het plan ,,redelijk optimaal''. PvdA en VVD, die de plannen aanvankelijk leken te steunen, aarzelen nu. De andere partijen (17 van de 45 zetels), waaronder GroenLinks en de SP, waren al tegen. Zij dringen, samen met de PvdA, aan op een referendum. Dat zou een beslissing weken vertragen. J. Simmons van A2000 wordt ,,niet vrolijk van het gejojo.'' Van der Giessen reageert laconiek. ,,Als dit plan wordt afgewezen, gaat dit dossier niet over de kabel, maar over imago en over de waan van de dag.'' Komende woensdag, de dag voor haar vertrek, zal zij het plan nog een keer verdedigen. Daarna beslist de gemeenteraad.