Bimbo in cyberspace

Op Internet zijn talloze virtuele gemeenschappen waar Internetgebruikers met elkaar kunnen communiceren. In de Duitse cybergemeenschap Cycosmos kun je meer dan praten alleen. Elke bezoeker van de site kan zich een nieuwe identiteit en uiterlijk aanmeten: Van een strenge politieagent tot een glimlachende nachtzuster.

Vandaag heb ik eens helemaal geen zin om mezelf te zijn en besluit me te profileren als een mengeling van zo'n stoere Albert Cuyp-jongen en een '21st century digital boy'. Ik bedenk de toepasselijke naam Duncan25, waarbij 25 voor m'n leeftijd staat, en hijs mezelf in een H&M'etje met een te diepe v-hals en een strakke leren broek. M'n bloedrode haar doe ik in spikes en mijn baard trim ik tot een strakke sik. Vervolgens steek ik een sigaret op, trek m'n gezicht in een coole grijns en ga samen met mijn onafscheidelijke gettoblaster op zoek naar mensen die ook houden van aan het strand liggen en `ausgeflippte' kapsels en zich aangesproken voelen door lijfspreuken als `Burn baby burn' en `Bier hat's'.

Ik bevind me in Cycosmos, een Duitse cybergemeenschap waar je dagelijks van identiteit kunt veranderen. Op Internet zijn er inmiddels ontelbaar veel virtuele gemeenschappen waar Internetgebruikers elkaar ontmoeten en contacten met elkaar onderhouden. Digitale stad en Geocities zijn de standaard voorbeelden, een gespecialiseerder gemeenschap is bijvoorbeeld het betrekkelijk nieuwe Launch, waar het allemaal draait om muziek. Bij de meeste gemeenschappen laten surfers zien wie ze zijn aan de hand van korte tekstjes, al dan niet uitgebreide websites of alleen via geklets in de chatboxen.

Cycosmos biedt surfers de mogelijkheid een uitgebreid profiel van zichzelf te maken of te verzinnen. Ze kunnen in categorieën als interesses, hobby's, levensmotto's, films en boeken aangeven waar ze van houden en waar ze voor staan. Hierbij variëren de honderden, zo niet duizenden keuzemogelijkheden van de wat oubollige schlagerparty's tot het ultramoderne levensmotto `2b or not 3d' en van de Spice Girls-film Spiceworld tot regisseur Almodovar en Pippi Langkous. Uniek aan Cycosmos is dat de gebruiker aan zijn persoonlijkheid een virtueel uiterlijk kan koppelen. Daarbij kan gekozen worden uit tientallen gezichtsuitdrukkingen, haar- en kledingstijlen. Een agent met haar in de nek of een glimlachende nachtzuster, een bozig skelet of een blonde bimbo in outfit van Gaultier: ze komen er allemaal voor.

De gebruikers kunnen vervolgens op verschillende manieren in contact komen met anderen. Iedereen krijgt een eigen e-mailadres waardoor het mogelijk is te communiceren met zielsverwanten. Bovendien kan men er voor kiezen zich bij een subgemeenschap aan te sluiten, als Flower Power en Flirt. Een andere, directere methode om anderen te ontmoeten is gebruik te maken van de verschillende chatboxen met namen als Music Corner, Salsa Party en het veelbetekenende Moonshine of Gays only.

Aanvankelijk heb ik als de supercoole Duncan25 weinig succes. De 46 steekwoorden waarmee ik mijn persoonlijkheid heb omschreven blijken erg obscuur met als gevolg dat de opdracht die ik laat uitvoeren mensen te zoeken met in ieder geval vijf dezelfde interesses niets oplevert. Ik besluit zelf op uiterlijk te gaan zoeken. In de lijst die de zoeksleutel `skelet' genereert zie ik onder anderen Dominik, Big Bad Andy en Nachtmahr. De een noemt zichzelf egoïstisch en gemeen, de ander heeft helemaal niet eens de moeite genomen om zijn persoonlijkheid te omschrijven en weer een ander heeft als lijfspreuk het interessante carpe noctem, maar noemt zichzelf romantisch. Ook de verpleegsters en cowgirls sluiten niet erg bij me aan. Ze hebben hobby's als alternatieve muziek en motorfietsen en levensmotto's als `niet je hoofd verliezen!'.

Het echte vermaak begint pas als ik me in de chatzones begeef. En dan vooral de chatruimtes waar je als virtueel persoon kunt rondlopen en ziet wat anderen met hun uiterlijk hebben gedaan. De tekst die zij uitspreken komt als een tekstwolkje uit hun mond. Deze chatkanalen geven het idee dat je directer met mensen communiceert, al zien de meesten er in werkelijkheid waarschijnlijk totaal anders uit. Duits is hierbij de voertaal, wat wel even wennen is als je de reguliere chatkanalen gewend bent waar voornamelijk Engels wordt `gesproken'.

In het kanaal Wonderland word ik belaagd door twee bijdehante skaters die me eruit willen smijten. Ik wissel in Nightclubbing uitgaanstips uit met een getatoeëerde sportbilly uit Berlijn met wilde blonde manen. In het drukke Blind Date, met een ranzige achtergrond die aan voortplanting doet denken is het nog gezelliger. Ik klets hier met een meisje dat rondwandelt met een poedel en later wordt versierd door een jongen in schooluniform.

Hoe leuk ik het chatten ook vind, toch besluit ik me snel terug te trekken. Ik moet me omkleden! De meeste jongens die ik zie hebben zich gehuld in `mijn' trui met een te diepe v-hals en een leren broek. Zo onorigineel wil ik niet zijn. Dan maar geen mengeling meer tussen een Albert Cuyp-jongen en een `21st century digital boy'. Ik ga nu voor streng in plaats van cool en zoek een politieuniform uit. En de gettoblaster wordt verwisseld voor een waakzame Lassiehond.

Cycosmos: (www.cycosmos.com)

Digitale Stad: (www.dds.nl)

Geocities: (www.geocities.com)

Launch: (www.launch.com)