België

Falstaff

Rond 1900 opende het Brusselse café Falstaff voor het eerst zijn deuren en twee maanden geleden gingen deze deuren op slot. Het beroemde etablissement met zijn Jugendstil-interieur is failliet. Jarenlang lieten Brusselaars en toeristen zich hier schofferen door obers die onbeleefdheid tot handelsmerk hadden verheven. Maar de faam van Falstaff bleek toch altijd sterker dan de bediening. Het pand, naast de Beurs in het hart van Brussel, heeft inmiddels nieuwe eigenaars uit Parijs gekregen, die er een Cubaans-Caraïbisch restaurant willen vestigen. De Jugendstil blijft, want het interieur is beschermd. De kans is echter klein dat je hier ooit nog dametjes met blauw haar en een schoothondje achter een taartpunt ziet zitten.

Over een paar weken gaat de vernieuwde Falstaff weer open. Falstaff, Henri Mausstraat 19-21, naast de Beurs in Brussel.

Suske en Wiske

Willy Vandersteen, de inmiddels overleden geestelijke vader van Suske en Wiske, tekende in 1954 het album De Rammelende Rally. Samen met Lambik, Tante Sidonia en Jerom maken de twee striphelden een tocht door de Provincie Antwerpen. Vandersteen tekende nauwgezet de plaatselijke bezienswaardigheden in de stijl met de typische humor die zijn opvolger Paul Geerts nooit heeft kunnen evenaren.

Het boekje is nu opnieuw uitgegeven en kan na bijna vijftig jaar nog als reisgids voor de provincie Antwerpen dienen. Het boekje (ƒ5, of ƒ7 bij verzending) kan worden besteld bij Toerisme Provincie Antwerpen, 00-3232406373.

Hugo Claus

Ieder jaar speculeert Vlaanderen op de toekenning van de Nobelprijs voor de literatuur aan de schrijver en dichter Hugo Claus. Twee weken geleden ging de Gouden Uil, de grootste Vlaamse literatuurprijs, aan zijn neus voorbij. Dit jaar viert Claus zijn zeventigste verjaardag. Veertig jaar geleden maakte hij zijn debuut. De toekomstige Nobelprijswinnaar wordt in zijn vaderland geëerd met een fototentoonstelling in de openbare bibliotheek van Harelbeke en met een expositie van schilderijen in de gemeentelijke leeszaal van Zwevegem. Hugo Claus 70 (foto's), Openbare bibliotheek, Gravenstraat 8, Harelbeke, t/m 30 april ma t/m vr 14-20u, za 9-16u. Schilderijen in zaal De Wieke, Bekaertstraat 13, Zwevegem, t/m 30 apr ma t/m vr 14-20u, za 9-12u.

En verder In mei worden opnieuw voorstellingen gespeeld van Ten Oorlog. Er zijn marathonvoorstellingen en afzonderlijke afleveringen te zien. Ten Oorlog, vanaf 1 mei in de Bourlaschouwburg, Komedieplaats 18, Antwerpen, 00-3232248844. Laatste weekend voor tentoonstelling Rik Wouters, t/m 11 apr, CC A. Spinoy, Minderbroedersgang 5, Mechelen, di-zo 10-18u.