Bayern en Juventus maken de meeste kans op finale

Juventus en Bayern München zijn na de eerste wedstrijd in de halve finale van de Champions League de grootste kanshebbers op een plaats in de eindstrijd. Beide ploegen speelden in hun uitwedstrijd verrassend gelijk tegen respectievelijk Manchester United en Dinamo Kiev (1-1, 3-3). In beide wedstrijden viel de gelijkmaker in de slotminuut. Bayern stond tien minuten voor het einde nog met 3-1 achter.

In eigen land is Juventus teruggeworpen naar een zevende plaats in de Serie A en al uitgeschakeld voor de Italiaanse beker. Maar in de Champions League ziet de `Oude Dame' er nog uit als een frisse jonge meid. Het gelijkspel (1-1) dat de Italiaanse ploeg gisteravond afdwong op Old Trafford tegen Manchester United, biedt de kans om voor de vierde achtereenvolgende keer de finale van het belangrijkste Europese toernooi te bereiken. Alleen in 1996 tegen Ajax won Juventus na strafschoppen de beker. Vervolgens ging de ploeg in de eindstrijd ten onder tegen Borussia Dortmund en Real Madrid.

In Manchester behield Juventus, dat al geruime tijd zonder de geblesseerde Del Piero moet spelen, uitzicht om volgend seizoen opnieuw deel te nemen aan de Champions League. Al lijkt de daarvoor noodzakelijk zege in de finale op 26 mei in Barcelona nog ver weg. In de eerste helft dicteerde Juventus gisteravond verrassend het spel. Zinedine Zidane, spelend met een kniebandage, en Edgar Davids regeerden op het middenveld. Zij vonden elkaar blindelings in korte combinaties en liepen gesteund door Di Livio, Conte en Deschamps `glamourboy' David Beckham en zijn vrienden bijna onder de voet. De twee sterren van het WK voetbal stonden ook aan de basis van de openingstreffer. In de 25ste minuut bediende Davids met een listig passje op aangeven van Zidane middenvelder Antonio Conte, die Juve ook al had gered in de kwartfinales tegen Olympiakos. De pass van de ex-Ajacied ging door de benen van Scholes. Conte liet doelman Peter Schmeichel met een diagonaal schot kansloos.

In de tweede helft voerde Manchester United langzaam het tempo op. De aanvallend ontbeerden echter inventiviteit. Juventus was moegestreden en trok zich allengs terug op eigen helft. Toch kreeg Juventus nog een paar kansjes. Pas in de slotfase draaide de motor van de thuisclub op volle toeren. Juventus werd teruggedrukt. Drie minuten voor tijd hadden de Italianen geluk dat de grensrechter buitenspel constateerde bij een schot van Roy Keane. Invaller Teddy Sheringham stond in de baan van het schot. De bal vloog in het net, maar de grensrechter was er van overtuigd dat Sheringham op het moment van de trap van Keane al buitenspel stond.

In de blessuretijd kreeg Manchester United alsnog de gelijkmaker. Een voorzet van Beckham werd door Scholes doorgekopt en Ryan Giggs, die al een paar goede voorzetten had afgeleverd, stond klaar om de bal hoog in het net te schieten. Juventus stapte alleen als de morele winnaar van het veld.

Manchester United moet over dertien dagen in Turijn minimaal één keer scoren om de finale te bereiken. Toch zag manager Alex Ferguson voldoende mogelijkheden. ,,Wij hebben nog een grote kans. Maar als we in de eerste helft net zo goed hadden gespeeld als na rust, zouden we er nu beter hebben voorgestaan. Juventus was ons toen de baas met flitsend countervoetbal.'' Trainer Carlo Ancelotti, sinds een paar maanden opvolger van succestrainer Marcello Lippi, zei: ,,We hebben bijna de hele wedstrijd laten zien dat we superieur waren.''

Voor Manchester United dreigt opnieuw een kater. De Engelse lijstaanvoerder kwam sinds 1968, toen Benfica met 4-1 werd verslagen, nooit verder dan de halve finales van het toernooi om de Europa Cup 1. Twee jaar geleden nog strandde de ploeg tegen Borussia Dortmund. Het zware Engelse seizoen, met zijn vele wedstrijden zonder winterstop, lijkt de ploeg van voorzitter Martin Edwards in het voorjaar internationaal steeds op te breken.

In Kiev gaf Dinamo voor 80.000 toeschouwers een 3-1 voorsprong uit handen. In de slotminuut slaagde Bayern-spits Carsten Jancker er in de bal langs doelman Aleksander Sjovkovski te schieten. Tien minuten eerder plaatste Stefan Effenberg de bal uit een vrije trap met een fraaie boog langs de muur en bracht hij Bayern op 3-2. Dinamo had de meeste kansen. Maar verder dan twee doelpunten van topscorer Andrei Sjevsjenko (in de zestiende en 43ste minuut) en een van Vitali Kossovski (vijftigste minuut) kwamen de Oekraïeners niet. Tarnat bracht vlak voor rust met vrije trap de Duitsers nog dichterbij, na een fout van doelman Sjovkovski.

Bayern München maakte in de verdediging veel fouten, maar Dinamo wist er te weinig van te profiteren. Lothar Matthäus, de 38-jarige libero van de Duitsers, redde een paar keer fraai en moest zelfs een keer op de doellijn zijn doelman Oliver Kahn assisteren. Trainer Ottmar Hitzfeld van Bayern, die twee jaar geleden met Borussia Dortmund de Champions League won en vorig jaar met de club de halve finale bereikte, was zeer tevreden over de instelling van zijn spelers. ,,We hebben vanavond een goede moraal getoond.''