Antillen als steunpunt VS tegen drugs

De Verenigde Staten vestigen binnen enkele weken op Curaçao en Aruba nieuwe steunpunten voor de bestrijding van drugs in het Caraïbisch gebied.

De gevolmachtigde ministers van de Antillen en Aruba en de Nederlandse ambassadeur in de VS, J. Vos, zijn dat gisteren in Washington overeengekomen met het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat heeft premier S. Römer van de Nederlandse Antillen bekendgemaakt.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zegt dat in Washington ,,ambtelijk overleg'' over het steunpunt is gevoerd, maar dat het officiële besluit nog niet is genomen. Ze voegt eraan toe aan te nemen dat de steunpunten er komen. Het akkoord geldt in principe voor één jaar.

Het is de bedoeling dat de VS patrouillevliegtuigen stationeren op de luchthavens Hato (Curaçao) en Reina Beatrix (Aruba). In de beginfase gaan op het vliegveld van Curaçao tien à vijftien Amerikanen werken. Dat aantal wordt langzaam opgevoerd tot tweehonderd. Op Aruba zullen uiteindelijk honderd Amerikaanse drugsbestrijders actief zijn.

Het vestigen van het Amerikaanse steunpunt op Curaçao is volgens premier Römer van de Antillen ,,een belangrijke stimulans'' voor de zwakke economie. Op Curaçao is vijftien procent van de beroepsbevolking werkloos. Römer spreekt van ,,een financiële injectie van enkele tientallen miljoenen dollars''.

Premier H. Eman van Aruba zegt in een gesprek met het ANP dat de economische voordelen van de komst van de Amerikanen geen grote rol spelen. Aruba, dat de zogenoemde status aparte heeft, kent momenteel geen werklozen. Eman: ,,Wij hebben zelfs te kampen met een overspannen arbeidsmarkt.'' Voor Aruba is het nieuwe steunpunt wel een uitgelezen kans om van het slechte imago af te komen als belangrijk doorvoerland voor drugs, meent Eman. ,,Bovendien geven we een duidelijk signaal af aan internationale drugshandelaren dat wij op Aruba nog intensiever gaan werken aan de drugsbestrijding'', aldus de premier. Aruba staat op de Amerikaanse lijst van landen die volgens de VS drugs produceren of doorvoeren.

De VS beschikken thans over een drugsbestrijdingscentrum in Panama. De Amerikanen maken haast met het zoeken naar een alternatief, omdat het huidige centrum moet worden gesloten. Dat gebeurt aan het einde van dit jaar als het Amerikaanse beheer over het Panama-kanaal aan Panama zelf wordt overgedragen.