Akkoord VS-China over WTO komt dichtbij

China en de Verenigde Staten zullen vandaag een burgerluchtvaartakkoord tekenen, waardoor het aantal passagiers- en vrachtvluchten tussen de twee landen verdubbelt. Dit heeft een functionaris van het Witte Huis gisteren bekendgemaakt. Volgens de functionaris krijgen meer Amerikaanse steden verbindingen met China en krijgt nog een Amerikaanse luchtvaartmaatschappij toegang tot het land.

De bekendmaking komt een dag voor het bezoek van de Chinese premier Zhu Rongji aan Washington. Een akkoord over het Chinese lidmaatschap van de (Wereldhandelsorganisatie) WTO kwam vandaag een stap dichterbij, toen de Chinese regering aankondigde dat het staattelecombedrijf China Telecom wordt opgesplitst in vier delen.

Doel van de regering is om concurrentie in de Chinese telecomsector mogelijk te maken. Hiermee is een belangrijke Amerikaanse eis ingewilligd. Amerikaanse onderhandelaars die concessies van China willen om tot een akkoord over toelating tot de WTO te komen, willen dat Peking deelnemingen van 50 procent toestaat in de telecom-sector.

Volgens Amerikaanse functionarissen maken China en de Verenigde Staten ,,bengrijke'' vorderingen in de onderhandelingen over het eventueel lidmaatschap van China van de WTO. Ze deden hun uitlatingen na een nachtelijke onderhandelingsronde.

De beide partijen zijn vast van plan een akkoord te bereiken voordat de Chinese premier Zhu Rongji vandaag een ontmoeting met de Amerikaanse president Clinton heeft. Zhu maakt op dit moment een negen-daagse rondreis door de VS.

President Clinton hield gisteren in een toespraak een pleidooi voor toelating van China tot de WTO. Uit het Congres kwamen tegengestelde geluiden. (Reuters)