Voorzitter Blokker na twee jaar weg

Detailhandelsconcern Blokker, bekend van de Blokker-winkels en de Intertoys, moet op zoek naar een nieuwe bestuursvoorzitter. S. Huibers, die afkomstig was van het Bijenkorf-concern, is per 1 april opgestapt.

Dat heeft het bedrijf vanochtend bevestigd. Huibers, twee jaar geleden overgestapt van de succesvolle KBB-dochter Praxis (doe-het-zelf), blijft wel commissaris bij het familiebedrijf. Eind vorig jaar heeft ook C. Snijders, topman van de zeshonderd Blokker-winkels, zijn functie neergelegd. Ook hij was afkomstig van het Bijenkorf-concern. Hun taken worden weer waargenomen door Jaap Blokker, samen met zijn broer Albert eigenaar van het concern.

Het concern wil geen toelichting geven op de wisselingen aan de top. Ingewijden vermoeden dat de twee KBB-managers van de gebroeders Blokker niet de ruimte hebben gekregen om het concern te professionaliseren en moderniseren. ,,Blokker wordt geleid met briljant koopmanschap'', zegt retail-consultant Dave Janssen. ,,Niet met moderne besturingstechnieken.''

Blokker Holding is met ongeveer 3,5 miljard gulden omzet, 18.000 werknemers en 2.000 winkels het tweede (non-food-)detailhandelsconcern in Nederland na Vendex-KBB. Bij Blokker horen onder meer de woonwarenhuizen van Leen Bakker, Marskramer (huishoudelijke artikelen), Bart Smit en Intertoys (speelgoed) en een aantal tuincentra.

Geruchten over een tegenvallende ontwikkeling bij de belangrijkste formule van het concern, de Blokker-winkels, sprak het bedrijf gisteren tegen. Volgens een persbericht zijn de resultaten over het afgelopen jaar, ook van de Blokker-formule, goed geweest. Blokker, dat niet aan de beurs is genoteerd, geen jaarverslagen openbaar maakt en een bijzonder gesloten cultuur heeft, reageerde gisteren op een verhaal in het Financieele Dagblad. Die krant meldde dat Blokker voorlopig afziet van een beursgang wegens winstdalingen in de twee laatste boekjaren.

Blokker ontkent een beursgang voor te bereiden. Het bedrijf, dat bij een beursgang naar schatting 1,1 à 1,5 miljard gulden waard zou zijn, staat al jaren hoog op het verlanglijstje van zakenbanken die graag familiebedrijven of coöperaties naar de beurs willen brengen.