Top Aegon verzilvert 100 mln door opties

De vier leden van de raad van bestuur van verzekeraar Aegon hebben vorig jaar voor circa 100 miljoen gulden aan opties verzilverd. Ongeveer 90 procent van dit bedrag heeft de top van de verzekeraar daadwerkelijk te gelde gemaakt, terwijl de bestuurders voor de rest van de opties aandelen hebben gehouden.

Door de enorme koersstijging van het aandeel Aegon behoort de optieregeling van de verzekeraar tot de meest riante van Nederland. Niet alleen de bestuurders profiteren van de regeling. Vorig jaar werden door alle medewerkers tezamen in totaal 6,4 miljoen opties verzilverd, hetgeen goed was voor een winst van ongeveer 640 miljoen gulden.

Dit blijkt uit het vanochtend verschenen jaarverslag van Aegon. Over het afgelopen jaar heeft de top van Aegon 400.000 opties op aandelen gekregen die tegen de huidige beurskoers een waarde hebben van 26,4 miljoen gulden. De hoeveelheid opties die de raad van bestuur nu heeft gekregen, staat gelijk aan het aantal van vorig jaar. Daaruit blijkt dat de raad van commissarissen, die de optieregeling moet goedkeuren, haar beleid na de kritiek van vorig jaar niet heeft gewijzigd.

De kritiek op de beloningen, bijvoorbeeld van de kant van de politiek, heeft ING ertoe gebracht om de regeling aan te passen. Bestuursvoorzitter K. Storm verklaarde vorig jaar als reactie dat de optieregeling ,,niet riant is, maar de uitkomst. Ik schaam me er niet voor.'' Premier Kok noemde de optieregelingen zelfs een vorm van ,,excessieve zelfverrijking''.

Aan gewoon salaris hebben de vier bestuurders van Aegon vorig jaar 13,3 miljoen gulden gekregen. Dat is 1,6 miljoen meer dan in 1997.