`Proces Lockerbie kan jaren duren'

Een Schotse rechter heeft gisteren in Kamp Zeist voor het eerst de twee Libische verdachten van de bomaanslag op een Amerikaans passagiersvliegtuig boven het Schotse Lockerbie (in 1988, 270 doden) gehoord. De twee verdachten, Abdel Basset al-Megrahi en Al-Amin Khalifa Fahima, werden maandag door de Libische autoriteiten aan de Verenigde Naties overgedragen en naar Nederland gebracht, waar ze onder Schots recht worden berecht.

Volgende week heeft in Kamp Zeist, waar een speciale rechtszaal wordt ingericht, een tweede zitting plaats, evenals die van gisteren achter gesloten deuren. Daarna gaat een periode van 110 dagen in waarin advocaten en aanklagers hun zaak kunnen voorbereiden. In Edinburg verwachtten de gerechtelijke autoriteiten gisteren echter dat het wel zes maanden tot een jaar kan duren voor het proces begint.

Zij wezen erop dat de verdediging extra tijd zal vragen, met name onder verwijzing naar het feit dat de aanklagers bijna tien jaar hebben gehad om bewijsmateriaal te verzamelen. Het proces zelf zal waarschijnlijk jaren duren.

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Lamberto Dini, werd gisteren de eerste hoge Westerse vertegenwoordiger die naar Libië vloog sinds de Veiligheidsraad van de VN zeven jaar geleden een vliegverbod van en naar Libië instelde. Alle VN-sancties tegen Libië, afgekondigd om het land te dwingen de twee verdachten voor berechting uit te leveren, werden maandag opgeschort. Air Malta hervatte gisteren zijn lijnvluchten op Libië; vandaag volgt EgyptAir. (AP, AFP, Reuters)