Onderzoekers dichtbij graf Velázquez

Het kan niet lang meer duren of de stoffelijke resten van schilder Diego de Silva y Velázquez zullen worden opgegraven. Dat is de vaste overtuiging van een groep historici die onder de noemer `Operatie Velázquez' in het centrum van Madrid een zoektocht is begonnen naar de begraafplaats van een van Spanjes meest gevierde kunstenaars, wiens vierhonderdste geboortejaar dit jaar wordt herdacht.

Sinds vorige week is een ploeg experts doorgedrongen tot de ondergrondse crypten waar volgens de overlevering de schilder ligt begraven. De laatste ontdekkingen wijzen er op dat hij ligt naast zijn echtgenote, die net als hij in 1660 overleed. Het graf maakt deel uit van de fundamenten van een kerk die begin vorige eeuw werd afgebroken. Het overgebleven gangenstelsel met de graftombes ligt thans onder een geasfalteerd verkeerspleintje nabij het Koninklijk Paleis in de binnenstad. Slechts een marmeren pilaar met onderschrift herinnerd eraan dat zich onder het wegdek het vermoedelijke graf van Velázquez bevindt.