Nieuwe commandant op vliegbasis in Amendola

Het gemengde Nederlands-Belgische luchtmachtdetachement in Amendola, dat nauw is betrokken bij de NAVO-acties tegen Servië, krijgt een nieuwe commandant.

De Belgische luitenant-kolonel F. De Winne is gisteren in de Zuid-Italiaanse plaats aangekomen om de Nederlandse overste J. Abma op te volgen.

De aflossing gaat ,,gefaseerd'', zegt een woordvoerder van de luchtmacht. ,,Abma zou begin april zijn vertrokken, omdat zijn periode van vier maanden er op zat. Maar gezien de oorlogssituatie neemt hij nog een week of twee de tijd om De Winne in te werken.'' De Winne, de eerste Belgische commandant, maakt deel uit van het 349ste smaldeel van de Vlaamse luchtmachtbasis Kleine Brogel. Hij kreeg in België eerder bekendheid, omdat hij als astronaut is geselecteerd voor een reis met een spaceshuttle.

Het Nederlands-Belgische detachement, dat sinds 1993 in Italië is gelegerd, verblijft vanaf januari in Amendola. De militairen moesten het Noord-Italiaanse Villafranca verlaten, omdat het plaatselijke vliegveld voor alle militair verkeer werd gesloten. De F-16-eenheid bestaat uit 350 militairen, die in de omgeving van Amendola in hotels zijn ondergebracht.