Moskouse deal westerse kranten

De Britse Financial Times is voor het eerst een joint venture aangegaan met de Amerikaanse concurrent Wall Street Journal, en wel in een gewaagd project in Moskou: de publicatie van een Russisch-talige zakenkrant in een trojka met de Nederlandse uitgeverij Independent Media (35 procent VNU).

Dat zegt Derk Sauer, oprichter en aandeelhouder van Independent Media. De deal wordt vandaag gelijk in New York en Moskou bekend gemaakt. Sauer beaamt dat hij de sceptici tegen zich heeft, nu Rusland economisch diep in de put zit. Het is niettemin de bedoeling dat de drie partners gezamenlijk tien miljoen dollar in het zakenblad stoppen, dat zichzelf over drie jaar moet kunnen bedruipen.

,,Elk nadeel is ook een voordeel'', aldus Sauer. ,,Het maken van zo'n krant is door de crisis bijvoorbeeld veel goedkoper geworden.'' Omdat het bestaande Russische zakenblad Kommersant opschuift naar algemeen politieke berichtgeving, en de Financial Times zich uit een samenwerking met de krant Izvestija heeft teruggetrokken, zou er ruimte voor dit nieuwe initiatief zijn.

Het businessweekblad Kapital, ook van Independent Media, zal in de deze zomer te starten krant opgaan. Aanvankelijk was de uitgeverij alleen in gesprek met de Wall Street Journal, daarna met de Financial Times, en vorige zomer voor het eerst met beiden tegelijk. ,,Wij hebben ze bij elkaar gebracht', zegt Sauer. Door de roebelcrisis op 17 augustus kwamen de plannen in de ijskast.

Het is niet de eerste keer dat de voormalige hoofdredacteur van Nieuwe Revu een stap zet die tegen de marktlogica lijkt in te druisen. In 1992 brak hij met opdrachtgever VNU om met enkele bevriende financiers The Moscow Times op te zetten. Deze Engelstalige krant werd het visitekaartje van zijn snelgroeiende mediaconcern. Begin '98 behaalde Sauer een persoonlijke overwinning: VNU kwam terug en telde naar verluidt ruim dertig miljoen gulden neer voor 35 procent van de aandelen in Independent Media. Dat VNU dit nieuwe avontuur heeft geslikt komt volgens Sauer door de deelname van de degelijke Financial Times en Wall Street Journal. ,,Komen de communisten weer aan de macht en schaffen die de vrije markt af dan hebben we een probleem. Maar daar gaan wij niet van uit.''