Moskou wil arrestatie Berezovski

Zonder medeweten van president Jeltsin is in Rusland de arrestatie bevolen van twee zakentycoons die tot voor kort kind aan huis waren in het Kremlin.

Het openbaar ministerie heeft strafzaken geopend wegens fraude tegen de financiers Boris Berezovski en Aleksandr Smolenski, die zich beiden in het buitenland bevinden. Berezovski, wegens zijn invloed op de dochter van Jeltsin ook wel de Raspoetin van het Kremlin genoemd, ontkende vanuit Parijs dat hij inkomsten van Aeroflot, waarop hij invloed heeft, illegaal naar een Zwitsers bedrijf heeft gesluisd. Sinds de komst van de regering-Primakov wordt het imperium van Berezovski, met aandelen in de autohandel, luchtvaart, olie en de media, gestaag ontmanteld.

Tot voor kort hield Jeltsin hem een hand boven het hoofd, maar vrijdag ontsloeg hij Berezovski als secretaris van het GOS. De oligarch Smolenski, die in Oostenrijk vernam dat ook hij wordt gezocht, was een gevierd bankier met een filiaal aan de Gouden Bocht in Amsterdam, die nog in 1996 400 kilo goud doneerde voor de Moskouse Christus de Verlosserkathedraal, afgebroken door Stalin maar herbouwd door Jeltsin. Door de roebelcrisis in augustus zakte Smolenski's bank SBS-Agro echter als een kaartenhuis ineen.

De val van de twee oligarchen, die de belichaming vormen van Jeltsins roverskapitalisme van de jaren negentig, maakt deel uit van een groter machtsspel rond procureur-generaal Joeri Skoeratov. Door chantage met een illegaal opgenomen seksvideo van deze openbaar aanklager in bed met twee vrouwen probeert het Kremlin hem weg te krijgen voordat hij een omkoopschandaal blootlegt waarbij Jeltsins dochter Tatjana en andere vertrouwelingen betrokken zouden zijn. Jeltsins woordvoerder bevestigde dat de president niet van de aanklachten afwist.

Hoewel 's lands hoogste corruptiebestrijder vrijdag voor een tweede keer op non-actief is gesteld, bevestigde hij vanmorgen het bestaan van de strafzaken tegen de twee tycoons, die in 1996 de campagne voor Jeltsins herverkiezing financierden in ruil voor ongekende privileges.

Skoeratov wordt van alle kanten door het Kremlin in de tang genomen, niet alleen met de seksvideo, maar nu ook met een strafzaak wegens schending van zijn ambtseed (,,een moreel voorbeeld voor de natie te zijn''). De procureur dreigt de namen van politici met privé-rekeningen in Zwitserland te onthullen.