Modderkamp bij Kosovo ontruimd

De Macedonische autoriteiten hebben vannacht duizenden Kosovaren bij de grensplaats Blace naar kampen elders in het land overgebracht. De Kosovaren die de afgelopen dagen aan de Servische kant van de grens vastzaten, zijn vannacht weggevoerd.

Volgens hulpverleners hebben de Serviërs deze vluchtelingen vannacht gedwongen om te keren. Over hun lot is verder niets bekend.

De regering in Belgrado heeft vanmorgen beloofd de drie vorige week gevangen genomen Amerikaanse soldaten vrij te laten door hen over te dragen aan de regering van Cyprus. Dat zou mogelijk nog vandaag gebeuren.

De NAVO heeft vannacht voor het eerst konvooien van tanks en pantserwagens van de Serviërs in Kosovo aangevallen. Gisteren wees ze een eenzijdig bestand van Belgrado als onvoldoende van de hand. Het bewind in Belgrado meldde gisteren dat het een stopzetting van alle militaire acties tegen het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK had afgekondigd. Het werd aanvankelijk gepresenteerd als een paasbestand (komende zondag viert de orthodoxe wereld Pasen), maar later werd gezegd dat het ook daarna van kracht zou blijven. 'sAvonds werd gezegd dat alle militaire eenheden in Kosovo zich aan het bestand hielden. Of daarmee ook de acties tegen ongewapende Kosovaren zijn gestaakt is niet gemeld.

Wel liet het bewind van president Miloševic weten dat de Kosovo-Albanezen die de afgelopen weken zijn gevlucht naar hun woonplaatsen kunnen en zelfs moeten terugkeren en dat er een ,,amnestie'' komt voor strijders van het UÇK.

Vice-premier Vuk Draškovic zei dat vanaf vandaag ,,een politieke dialoog'' met de leider van de Kosovo-Albanezen, Ibrahim Rugova, op gang wordt gebracht en dat Belgrado bereid is te praten over terugtrekking van de Servische politietroepen uit Kosovo zodra de NAVO de bombardementen staakt. De vluchtelingen, aldus Draškovic, hebben ,,geen reden'' tot vluchten. Hij suggereerde zelfs dat Joegoslavië de grenzen in het zuiden zou sluiten voor de vluchtelingen. Vanochtend sloten de Joegoslaven inderdaad de grens met Albanië. De `dialoog' met Rugova moet volgens Draškovic gaan over ,,een voorlopige regeling'' over autonomie voor Kosovo.

Rusland steunde het initiatief onmiddellijk als ,,een stap op weg naar vrede''. Maar de NAVO wees het direct af. Bij monde van president Clinton, NAVO-chef Solana en leiders als premier Blair en president Chirac werd duidelijk gemaakt dat het aanbod ,,volstrekt onvoldoende'' is. De NAVO is pas bereid de bombardementen te staken als Belgrado zijn troepen uit Kosovo terugtrekt en instemt met de terugkeer van de vluchtelingen onder begeleiding van een internationale troepenmacht. Maar Belgrado sloot terugtrekking van zijn troepen categorisch uit.

Ook Montenegro – zusterrepubliek van Servië binnen Joegoslavië – hekelde het aanbod van Belgrado. ,,Ik snap het niet. De NAVO kan het nooit accepteren en Belgrado moet dat hebben geweten'', aldus de Montenegrijnse vice-premier, Dragiša Burzan. President Djukanovic van Montenegro weet gisteren de crisis om Kosovo aan ,,de catastrofale en autocratische politiek van Miloševic, die maar één doel heeft: de handhaving van zijn heerschappij''. De NAVO heeft vannacht opnieuw doelen in Joegoslavië gebombardeerd. In Belgrado vormden tweehonderd Serviërs een `menselijk schild' op een brug over de Sava, om te voorkomen dat de NAVO die bombardeert. (Reuters, AFP, AP)