Mausoleum Franco ernstig beschadigd

In het mausoleum van de Spaanse dictator Franco heeft zich vandaag een explosie voorgedaan. Het monument vatte vlam en is ernstig beschadigd. Niemand raakte gewond. Een uur voor de explosie werd het Spaanse dagblad El País gebeld door een onbekende man die de aanslag aankondigde namens de marxistische groepering GRAPO, een `antifascistische verzetsgroep'. Bij eerdere aanslagen door GRAPO, die begin jaren zeventig werd opgericht, zijn in totaal zestig mensen omgekomen. De laatste tijd was het stil rondom de groepering. El País zegt de politie meteen op de hoogte te hebben gebracht van de geplande aanslag op het Franco-mausoleum. Het monument van Franco ligt dertig kilometer ten noord-westen van Madrid in de basiliek van de Valle de los Caídos (de Vallei der Gevallenen). Het mausoleum is door Republikeinse krijgsgevangenen uitgehakt uit graniet en is voorzien van een reusachtig kruis als eerbetoon aan de gevallen soldaten aan Franco-zijde tijdens de Spaanse Burgeroorlog in de jaren dertig. (Reuters, AFP, AP)