Lusteloosheid op Damrak ten einde

De Amsterdamse effectenbeurs lijkt de landerige sfeer van de laatste tijd te hebben afgeschud. De AEX kwam vanochtend eindelijk van zijn plaats. De toonaangevende index klom met bijna één procent en belandde kort na het middaguur op een niveau van 541,51 punten.

Volgens een handelaar is de stemming op het Damrak na dagen van lusteloosheid omgeslagen. ,,Het ziet er allemaal wat vriendelijker uit. De markt heeft zich lange tijd zijwaarts bewogen. Het lijkt erop dat we de weg naar boven weer zijn ingeslagen.''

Overigens stonden alle Europese beurzen vandaag op winst. Amsterdam maakte samen met Londen deel van de kopgroep uit. Beide beurzen boekten een vooruitgang van één procent.

Europa trok zich daarmee niets aan van Wall Street, dat de avond daarvoor terrein had moeten prijsgeven.

De Europese beurzen lieten zich vooral inspireren door Azië, waar de koersen flink omhoog gingen. Met name de beurs van Hongkong, die een plus van bijna 5 procent liet zien, zette de toon.

,,De Londense beurs heeft zich vooral door Hongkong laten beïnvloeden. De overige Europese beurzen volgen Londen'', verklaarde een handelaar.

Uitschieters waren er vanmorgen nauwelijks op het Damrak. Bijna alle fondsen noteerden een plus. Met name Aegon en KPN herstelden zich wat van de verliezen van de laatste tijd. De Haagse verzekeraar pakte 1,45 euro op 87,40 en het telecomfonds deed het procentueel nog beter door 2,10 euro vooruit te gaan op 38,60.

Elsevier daarentegen was wat uit de gratie. Het uitgeversconcern heeft moeite om een nieuwe topman te vinden en zag bovendien twee Nederlandse commissarissen opstappen. Elsevier werd 40 eurocent goedkoper op 13,40 euro. Branchegenoot Wolters Kluwer deed het wel goed en verliet de ochtendbeurs met een plus van 2,60 euro op 173,30.