KNSB wil Kemkers als coach kernploeg

De Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijders Bond is in onderhandeling met Gerard Kemkers over een dienstverband tot en met de Olympische Winterspelen die in 2002 in Salt Lake City worden gehouden. Hij zou één van de twee nieuwe, gemengde kernploegen moeten begeleiden. Kemkers was bij de laatste Winterspelen in Lillehammer (1994) en Nagano (1998) bondscoach van de Verenigde Staten. Het afgelopen jaar was de oud-schaatser directeur van de afdeling topsport in de gemeente Groningen.

Kemkers, die vier jaar geleden een aanbieding van de KNSB afwees en voor een langer verblijf bij de Amerikaanse bond koos, heeft een aantal financiële voorwaarden gesteld. Daarover is het bestuur van de KNSB momenteel in beraad. Het is de bedoeling voor de komende winter twee gemengde kernploegen in het leven te roepen, zonder specifieke scheiding tussen allrounders en sprinters. Henk Gemser zou dan de ene ploeg, Kemkers de andere moeten trainen en coachen.

De KNSB hoopt over dertien of veertien rijd(st)ers te kunnen beschikken. Ids Postma, Carl Verheijen en Jelmer Beulenkamp maakten het afgelopen seizoen deel uit van de mannen kernploeg. Voor het vierde lid, Jan Nijboer, lijkt geen plaats meer. Uitnodigingen zijn al verstuurd naar Sicco Janmaat en Jochem Uytdehaage. Barbara de Loor en Renate Groenewold zullen bij de KNSB blijven.

Ook Jeroen Straathof heeft een aanbieding van de KNSB gekregen. Dat geldt eveneens voor drie vrouwelijke leden van de sprintkernploeg van het afgelopen seizoen, Tonny de Jong, Andrea Nuyt en Annamarie Thomas. Het trio, succesvol onder leiding van coach Peter Mueller, kan ook naar de commerciële ploeg van SpaarSelect, dat inmiddels Mueller en de mannen Bos, Leeuwangh en Wennemars heeft vastgelegd.

De Jong, Nuyt en Thomas hebben aanbiedingen van beide partijen. Zaakwaarnemer Orlando van den Bosch: ,,De beslissing zal tussen nu twee weken vallen.''