KLM vervolgd voor onveilig transport

Het openbaar ministerie in Haarlem gaat KLM vervolgen omdat de luchtvaartmaatschappij bij transport van radioactief materiaal veiligheidsvoorschriften niet in acht heeft genomen. Dat heeft persofficier mr. C.J. Hemmes-Boender desgevraagd meegedeeld. De KLM wist vanochtend nog niets van de vervolging.

De KLM vervoerde tot bijna twee jaar geleden radioactieve medische apparatuur en geneesmiddelen voor onder andere het bedrijf Mallinckrodt uit Petten. Bij een controle van de Britse autoriteiten op de KLM-vlucht Amsterdam-Londen bleek in juni 1997 dat het Mallinckrodt-materiaal te veel radioactieve straling afgaf. Het openbaar ministerie pakte daarop Mallinckrodt en de KLM aan.

De luchtvaartmaatschappij heeft zich volgens justitie niet gehouden aan de waarborg voor vervoer van nucleair materiaal van de International Civil Aviation Organization (ICAO). De KLM had de radioactieve lading op straling moeten checken, aldus persofficier Hemmes.

De KLM ontkent strafbare feiten te hebben gepleegd en heeft daarom een schikkingsvoorstel afgewezen. Justitie heeft daarop vorige maand besloten tot vervolging over te gaan. Wanneer de zaak voor de rechter komt is nog onduidelijk. KLM meent dat ze, anders dan het openbaar ministerie beweert, niet verplicht is het stralingsniveau van zendingen met radioactieve stoffen te meten. De ICAO heeft dat volgens de KLM onlangs nog zelf bevestigd.

De luchtvaartmaatschappij heeft het transport van radioactief materiaal vrijwel direct gestaakt na het incident van bijna twee jaar geleden. De KLM wil eerst duidelijkheid over de veiligheidsvoorschriften alvorens hervatting van het transport te overwegen. ,,Alle betrokken partijen moeten eerst overeenstemming hebben over implementatie van nationale en internationale regelgeving voor dit vervoer, zodat veiligheid van zowel passagiers als personeel volledig is gewaarborgd'', aldus de woordvoerder van de KLM.

Mallinckrodt is wèl ingegaan op het schikkingsvoorstel van het openbaar ministerie en betaalde een boete van vijfduizend gulden. Het bedrijf heeft volgens justitie het zogeheten Besluit vervoer splijtstoffen, ertsen en radioactieve stoffen van de Kernenergiewet overtreden. ,,Mallinckrodt heeft niet goed gecontroleerd of de verpakking van het radioactieve materiaal wel voldoende was'', aldus officier Hemmes. Het bedrijf heeft de verpakking van het materiaal inmiddels sterk verbeterd.

Het KLM stralingsincident leidde twee jaar geleden tot de nodige ophef en trok schadeclaim-advocaten aan die de luchtvaartmaatschappij namens passagiers met rechtszaken dreigden. De schadelijke gevolgen voor de passagiers van het bewuste KLM-toestel waren volgens sommige deskundigen uiterst beperkt – voor op zijn hoogst enkele passagiers te vergelijken met de gevolgen van het nemen van een röntgenfoto zonder toestemming.

Mallinckrodt was aanvankelijk bevreesd dat tientallen ziekenhuizen in de wereld zonder radioactief materiaal voor diagnose en behandeling van ernstig zieke patienten zouden komen te zitten als gevolg van het besluit van de KLM om het transport te boycotten. Maar Mellinckrodt heeft al vrij snel alternatieven gevonden om het materiaal in de ziekenhuizen te krijgen. Mallinckrodt is een van grootste leveranciers van radioactief materiaal voor ziekenhuizen. Bij honderdduizenden ziekenhuispatiënten worden jaarlijks op basis van materiaal van Mallinckrodt diagnoses gesteld en behandelingen voorgeschreven.

    • Geert van Asbeck