Internationale beurzen

LONDEN

Een mogelijke renteverlaging en de klimaatverbetering op de Aziatische markten zorgden vanochtend voor een positieve sfeer op de effectenbeurs in Londen. Net als gisteren bevindt de FTSE-index zich op recordhoogte. Het record van gisteren (6415,3 punten) werd vanochtend nog eens met 0,9 procent overtroffen. Vooral de financiële sector fungeerde als motor achter de koersstijgingen.

FRANKFURT

Ook op de Duitse markten lagen de koersen gemiddeld op een iets hoger niveau, maar volgens handelaren werd de opwaartse beweging `overdreven' door de geringe omzetten. De DAX-index was 1,5 procent hoger op 5.041,2 punten. De detailhandelsconcerns Metro en Kaufstad waren met een koerswinst van 3 procent de grote winnaars.

PARIJS

De Franse effectenbeurs werd na een onzeker begin door de andere Europese beurzen in positieve richting opgestuwd. De CAC-index steeg met 0,8 procent tot 4.339,3 punten. Net als in Duitsland zetten de detailahndelsconcerns de toon. Carrefour en Casino stegen beide met bijna 2 procent.

AZIË

De Japanse effectenbeurs is vanochtend voor de derde achtereenvolgende dag hoger gesloten. De Nikkei-index steeg met een half procent tot 16.554,50, het hoogste niveau van dit jaar. Ook op de meeste andere beurzen in het Verre Oosten gingen de koersen omhoog. De aandelen in Zuid-Korea sloten 1 procent hoger. In Hongkong stond de Hang Seng-index aan het eind van de ochtendhandel op een forse winst van 3,85 procent. Dat kwam vooral door een verbetering van de vooruitzichten voor toetreding van China tot de wereldhandelsorganisatie WTO.

NEW YORK

De effectenbeurs in New York heeft gisteren een stap terug moeten doen na het recordslot van de voorgaande dag. De Dow Jones-index daalde met 43,84 punten tot 9963,49. De handel werd bij gebrek aan belangrijk nieuws vooral bepaald door winstnemingen. Toch kwam de Dow Jones-index enkele keren boven het slotniveau van maandag, met een hoogste stand van 10.030. Het maximale verlies bedroeg 92 punten.

Op de valutamarkt in New York ging de dollarkoers flink omlaag. Tegen het eind van de handel noteerde de Amerikaanse munt 2,0345 gulden, ruim twee cent minder dan de slotkoers van 2,0555 gisteren in Amsterdam.