Herfkens: Macedonië overdonderd

Minister Herfkens heeft vandaag en gisteren Macedonië bezocht in verband met de Kosovaarse vluchtelingen. Een aantal van hen wordt mogelijk opgevangen in tenten in Ermelo.

De opvang van vluchtelingen uit Kosovo zal snel verbeteren. Daarover heeft minister Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) vanmorgen in Skopje afspraken gemaakt met de Macedonische regering. ,,Ze hebben me beloofd dat ze volop zullen meewerken'', aldus Herfkens vanmorgen. Zij hield haar collega's voor dat er in de afgelopen week te veel mis is gegaan bij de hulpverlening. ,,Men heeft dat ook toegegeven'', aldus Herfkens na een gesprek met haar collega van Ontwikkelingssamenwerking. Volgens haar heeft de Macedonische regering zich in sterke mate laten leiden door angst: ,,Ze waren ontzettend benauwd dat de vrede in het eigen land niet zou kunnen worden bewaard'', aldus Herfkens. Een andere factor is dat ook Macedonië zoals andere regeringen en hulpverleningsorganisaties ,,volkomen overdonderd werden door de omvang van het probleem''.

Herfkens heeft de Macedonische regering nog eens tien miljoen gulden steun beloofd, bovenop de eerder toegezegde twintig miljoen. ,,Alles begint nu te lopen, ik geloof stellig dat er van nu af aan minder incidenten zullen zijn.''

Als zij te horen krijgt dat in Blace hulpverleners niet vrij zijn om voedsel naar het kamp te brengen en Artsen zonder Grenzen grote problemen heeft, komt zij direct in actie. ,,Dat hebben we niet afgesproken'', zegt zij en duwt haar Macedonische collega bij de Nederlandse ambtenaar voor noodhulp in de auto om de zaak direct te regelen. ,,Het komt in orde'', weet zij. Over de vraag hoe veel vluchtelingen Nederland zal opnemen, wil zij zich niet uitlaten. Daarover wordt op Europees niveau beslist.

Tijdens haar bezoek heeft Herfkens zich later op de morgen in een kamp in de buurt van Jahcinze over de situatie laten informeren. Nederlandse militairen hebben aan de inrichting ervan meegewerkt. Herfkens zei niet precies te weten op hoe veel vluchtelingen uit Kosovo nog moet worden gerekend. ,,Ik heb hier vernomen dat de Serven ze aan hun eigen kant willen houden met de cynische mededeling dat ze de eigen Kosovaren zo graag bij zich willen houden.''

Een onzer redacteuren voegt hier aan toe:

Het ministerie van Justitie is bezig met het inrichten van een tentenkamp voor gevluchte Kosovo-Albanezen in de bossen bij Ermelo. Het kamp krijgt een capaciteit van maximaal duizend personen. Dit heeft een woordvoerster van Justitie gezegd.

Met het opbouwen van een kamp loopt Justitie vooruit op de Europese besluitvorming later vanmiddag in Luxemburg over de onderlinge verdeling van een aantal Kosovaarse vluchtelingen die zich momenteel in Albanië en Macedonië bevinden. Duitsland, dat voorzitter is van de Europese Unie, zou vanmiddag een voorstel voor een dergelijke verdeling doen. De EU-landen zouden mogelijk in totaal 100.000 vluchtelingen uit Kosovo moeten opvangen.

De woordvoerster van Justitie legt er de nadruk op dat het in Ermelo gaat om een kamp met zogenoemde `party-' of `De Boer-tenten', naar de cateringfirma die deze tenten levert. Ze zijn uitgerust met een houten vloer en hebben `luxueuze' voorzieningen, aldus de woordvoerster. Vorig jaar oktober leidde de noodopvang van reguliere asielzoekers in een modderig tentenkamp op een terrein van Defensie bij Ermelo tot maatschappelijke protesten.

Justitie is momenteel op zoek naar een tweede locatie voor een tentenkamp. Mogelijk worden de Kosovo-Albanezen die naar Nederland komen uiteindelijk in reguliere huisvesting ondergebracht. Daarbij zal ook worden gekeken naar eventuele familiebanden met de vijfduizend Kosovaren die eerder al als asielzoekers naar Nederland kwamen.

De vluchtelingenorganisatie UNHCR van de Verenigde Naties zal de leiding hebben bij het onderbrengen van Kosovaarse vluchtelingen in andere landen, zo is gisteren komen vast te staan tijdens een speciale conferentie in Genève over de situatie van de Kosovo-Albanezen. Bij de selectie van de vluchtelingen zal door de landen van de Europese Unie voorrang worden gegeven aan zieken, ouderen en gezinnen met jonge kinderen. Daarbij geldt als afschrikwekkend voorbeeld de manier waarop de afgelopen dagen vluchtelingen die vastzaten in het grensgebied van Macedonië en Kosovo naar Turkije zijn overgebracht. In een aantal gevallen zijn mensen tegen hun wil naar Turkije vervoerd en werden gezinnen uiteengehaald.

Nog niet duidelijk is welke status deze vluchtelingen uit Kosovo zullen krijgen, omdat zij niet onder de nu gebruikelijke definities van asielzoekers vallen.