Farah Diba kan (nog) niet in Iran

Een revolutionaire rechtbank in Iran heeft oud-president Rafsanjani's dochter Faezeh Hashemi gisteren opdracht gegeven haar krant Zan (vrouw) te sluiten. Tot woede van de conservatieve factie in Iran, die onder andere de rechterlijke macht domineert, heeft Zan een boodschap ter gelegenheid van het Iraanse Nieuwjaar (21 maart) van ex-keizerin Farah Diba gepubliceerd. Het bevel tot sluiting is nog slechts mondeling gegeven, en Faezeh Hashemi heeft besloten de krant te laten uitkomen tot de rechtbank de maatregel bekrachtigt.

Volgens de president van de revolutionaire rechtbank van Teheran, hojatoleslam Gholamhussein Rahbarpur, was de publicatie ,,een openlijk antirevolutionaire daad'' en publiciteit voor het ,,boosaardige'' regime van de sjah, dat in 1979 door de Islamitische Revolutie van imam Khomeiny ten val werd gebracht. Ook de conservatieve krant Reselaat leverde scherpe kritiek op de publicatie. Reselaat achtte het ,,betreurenswaardig'' dat ,,de dochter van een revolutionaire persoonlijkheid als Akbar Hashemi Rafsanjani (..) wordt beïnvloed door de feministische ideeën van Farah Diba''. Volgens de krant dient Faezeh Hashemi haar excuses aan de natie aan te bieden.

De revolutionaire rechtbank was ook gevallen over een prent in Zan waarin werd gespot met `bloedgeld'. In de islam kan de familie van een slachtoffer van moord het hoofd van een moordenaar eisen dan wel akkoord gaan met een afkoopsom. Hojatoleslam Rahbarpur zei dat het gaat om een van de belangrijkste juridische en religieuze beginselen van de islam, en dat de prent in Zan wordt beschouwd als ,,directe belediging''.

Faezeh Hashemi, die behalve uitgeefster ook vice-voorzitter van het Iraanse Olympisch Comité en parlementslid is, staat erom bekend dat zij probeert op te rekken wat in de Islamitische Republiek mogelijk is. Publicatie van een boodschap van Farah Diba gaat, ook 20 jaar na de Islamitische Revolutie en ook in het huidige, relatief liberale persklimaat, zeer ver, en dat geldt ook voor een aanval op bloedgeld.

Volgens een van de managers van Zan heeft Hashemi tegenover de staf alle verantwoordelijkheid voor de zaak op zich genomen en gezegd ,,haar redenen'' voor de publicaties te hebben.