Fabienne wordt Reinouts `kroepoekje'

Maandenlang heeft het televisiekijkend Nederland beziggehouden: wat gaat TMF-presentatrice Fabienne de Vries doen na haar afscheid bij de muziekzender? Bekend was dat bijna alle zenders, publiek en commercieel, om de populaire presentatrice vochten. De Vries zelf hield haar mond: pas vanochtend bevestigde ze dat ze vanaf morgenavond acht weken lang bij RTL4 te zien zal zijn als de Sandra Reemer van de jaren negentig in een nieuwe versie van Wedden Dat... Reinout Oerlemans, bekend van onder meer Goede Tijden, Slechte Tijden en de Postcodeloterijshow, wordt haar moderne versie van Jos Brink.

Het bekende spelprogramma wordt daarmee voor de 63ste maal uitgezonden. Jos Brink, morgenavond Oerlemans' eerste gast, begon in 1985 bij de AVRO met het programma. Iedere zaterdagavond zaten miljoenen kijkers aan het scherm gekluisterd en keken hoe Jos met zijn `kroepoekje' Sandra Reemer onmogelijke weddenschappen aanging, waarbij een panel van beroemde nationale en internationale sterren moest voorspellen of de uitdaging zou lukken. Jos Brink en Wedden Dat... vereenzelvigden zich, tot Brink in 1992 opstapte nadat het programma was overgegaan naar de commerciële omroep RTL4. De reclame-onderbrekingen zouden de vaart halen uit het (live) programma.

In 1993 nam Rolf Wouters, toen de comming star van de commerciële omroep, het programma weer op. Het publiek, inmiddels uitgekeken op weddenschappen als de taxi-chauffeur die aan de bliepjes van zijn mobilofoon zijn collega's kon herkennen, wilde meer en meer. De weddenschappen moesten spectaculairder, gewaagder. Helaas werden daarmee ook de deelnemers professioneler - eieren pellen met een vorkheftruk kan niet iedereen - en hield de verzekeraar van Wouters het voor gezien toen hij als een menselijke kanonskogel afschoten zou worden.

De opzet van het programma zal, zo meldt RTL4, anno 1999 niet veel veranderen. Oerlemans zal nog steeds onmogelijke weddenschappen aangaan, waarbij het panel moet voorspellen of dat lukt. Nieuw element is dat de rol van de assistent, Brinks kroepoekje, en Rolfs bevallige vrouwelijke `toverballen', groter zal zijn. De Vries zal Oerlemans uitdagen om op locatie ook een onmogelijke opdracht te vervullen. Zo moet Oerlemans er morgenavond bijvoorbeeld voor zorgen dat een bepaald aantal fietsen uit de Oude Gracht in Utrecht wordt verwijderd.

Oerlemans noemt het presenteren van Wedden Dat... `echt enorm spannend'. Hij heeft de banden van het `oude' Wedden Dat... bekeken, al stonden de weddenschappen die vooral Jos Brink sloot, hem nog `heel helder voor ogen'. ,,Maar je kan ons niet vergelijken. Ik ben niet de man van de oproepen of de snelle grapjes. Zoals Jos binnen een uur vijftig afhaal-chinezen in de studio kon krijgen, nee, zo ben ik niet.'' De spectaculaire uitdagingen van Rolf Wouters liggen meer in zijn lijn. ,,Maar ook daar heb ik niet voor gekozen. Om eerlijk te zijn, wil ik het helemaal anders gaan doen. Het publiek en ook de set is met de tijd mee gegaan. Er moet wel herkenning zijn, maar als je terugkomt met zo'n populair programma dan moet je wel heel wat brengen. Het zal groots worden, met superstunts.''

Wedden Dat..., donderdag, RTL4, 20.30-22.00u.